Piše: Iva Pavlin Žurman

Vili Kovačič, aktivni državljan (garač), brez finančne podpore, medijsko prezrt borec PROTI megalomanski TEŠ6 in onesnaževanju pitne vode (tudi kanalizacijski vod C0 čez vodonosnik ljubljanskega polja), ZA ohranitev Nature 2000 na območju Krasa in varstvo vodonosnikov (za gradnjo 2TDK po drugi trasi), ZA vladavino prava (za pošteno sojenje – Dosje Milko Novič, za javnost pomembnih sojenj – prenosi, za evropski pravosodni izpit), ZA zgodovinsko resnico (Tigr ni bil Partija, za obsodbo zločinov totalitarnih režimov – EU resolucija), ZA pluralne medije in proti cenzuri, ZA poštene lokalne volitve v Ljubljani, ZA spomin na narodne buditelje (pobudnik za izid knjige o Virgiliju Ščeku – “Ljubil sem slovenski narod” – pisatelj Ivan Sivec), …

Nika iz znane družine Kovač, finančno in medijsko podprta mlada feministka, organizatorka referenduma proti vladnemu zakonu o »pitni vodi« (medijsko zavajanje, saj je pitna voda v ustavi), aktivistka, ki NI(!) podprla prizadevanj civilne družbe pri množici dejavnosti na področju ekologije in vladavine prava (zgoraj navedene aktivnosti). Je pa medijska zvezda – kandidatka za Delovo osebnost leta in še kaj!

US RS je v četrtek (6.1.2021) prejelo v presojo pobudo državljanov (s prvopodpisanim Viljemom Kovačičem) o prepovedi “obujanja nekdanjega totalitarnega režima in čaščenja njegovih nosilcev oblasti”.

  1. novembra 2021 je bilo v DZ glasovanje o Deklaraciji o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu.

Resolucijo EP o obsodbi vseh totalitarizmov so leta 2009 podprli vsi slovenski evropski poslanci. Septembra 2019 je bila ta resolucija nadgrajena z resolucijo Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Za to resolucijo je glasovala velika večina članov parlamenta (535, kar je dva več kot za njeno predhodnico iz aprila 2009, od slovenskih poslancev se je vzdržal le Milan Brglez).

Resolucija Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope je 10 let kasneje znova spomnila, da sta nacistični in komunistični režim zakrivila množične poboje, genocide in deportacije.

Resolucija je tudi opomnila, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo totalitarne režime.

Poslanci DZ, kljub ponovnim opozorilom o zločinih totalitarnih režimov (tudi komunizma) in ohranjanju spominov, ki poveličujejo nosilce teh zločinov, 25 novembra 2021 niso glasovali za Deklaracijo o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta. Proti sprejetju deklaracije je glasovalo 45 poslancev (poslanci povezani v koalicijo KUL, nepovezani poslanci s predsednikom Zorčičem in poslanca Hršak in Polnar), čeprav nas na zločin komunizma (njegovih voditeljev) spominja več kot 600 grobišč po celotnem ozemlju Slovenije.

Bo ustavno sodišče prisluhnilo demokratom, ki želimo z vloženo pobudo poudariti

  1. ZAKAJ je obsodba zločina (pravni akt) nujna za demokratično družbo in njen razvoj in
  2. ZAKAJ je civilizacijsko nesprejemljivo čaščenje ljudi (tudi spomeniki), ki so odgovorni za zločine proti človeštvu!

Kdor molči se strinja!

Več o pobudi pišem na spletnem portalu DOSJE Mojca Vočko – Brez cenzure

Iva Pavlin Žurman, Solkan

podpisnica vložene pobude ustavnemu sodišču

(hči upornice proti okupatorju, med vojno mučene v fašističnih zaporih)

VIRdemokracija
Prejšnji članekPolitična policija in politično sodišče?
Naslednji članekNovi obrazi – dobra ali slaba izbira

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj