Piše: Iva Pavlin Žurman

Spoštovani!

Tajkunsko Petričevo Delo nas danes preko redne kolumnistke M.Pišek (ne Slavoja Žižka) ponovno “vrača v socializem” (ima komunizem umazan obraz?). In ker običajno najprej opazim debel tisk, sem razen naslova (Pogovoriti se moramo o vrnitvi socializma) prebrala tudi:

“Jugoslavija, če bi še obstajala, bi s pandemijo opravila v nekaj tednih, medtem ko postjugoslovanske države epidemijske bitke vse po vrsti izgubljajo.”

In sem se spomnila na ljudsko FLRJ, kako je odpravila, na čelu s KPJ, povojne “težave” s desettisoči drugače mislečih, pardon z “narodnimi izdajalci”. 

Takoj po nemškem napadu na Jugoslavijo aprila 1941 so komunisti še “mirovali”. V Bajtovi knjigi Bermanov dosje je dokumentirano, da je Tito komunistom celo prepovedal upor proti Nemcem. Seveda, takrat je še veljal pakt o nenapadanju med Nemčijo in SZ, KPJ pa je bila, če uporabim današnje besede novinarjev MSM, Stalinov satelit.

Je pa že 13. maja 1941, v spopadu z italijanskim okupatorjem na Mali gori pri Ribnici, padel Danilo Zelen, vojaški vodja Tigra, prvega antifašističnega gibanja v Evropi. Kar pa je naša avantgarda odmislila in so bili Tigrovci desetletja zamolčani! 

Osrednja državna slovesnosti ob 27. aprilu, dnevu upora proti okupatorju je bila na Mali gori pri Ribnici že aprila 2005, kjer je bil govornik predsednik takratne vlade Janez Janša. (“Znameniti angleški zgodovinar A.J. P. Taylor je zapisal da so bili Slovenci po zaslugi TIGRA prvi zavezniki Velike Britanije v II. svetovni vojni.”)

Če se vrnem na začetek – članek v Delu sem nehala brati pri

“si skrajno desničarski elementi (kot kemijski elementi?, moja op.) čisto počasi in metodično podrejajo državo, v bolnišnicah pa medtem umirajo ljudje, ki jim je bila kot alternativa na voljo zaščita v obliki cepiva.” 

In sem se spomnila na (trenutno) štiri interpelacije v DZ, ki jih je v času  pandemije(!), tik pred rednimi volitvam(!), proti desničarskim elementom (po Mojci P.) vložila zares KUL opozicija! 

V času SFRJ je bilo to misija nemogoče! Res da so tedaj sejali (komunisti) v skupščini tudi ponoči, toda to so bila le “cesarjeva nova oblačila”, kajti odločitev je bila znana že vnaprej! Kdor se ni “cepil” (metafora) ga je “vzela noč” (metafora).

Skupaj naprej!

Iva Pavlin Žurman, Solkan

Prejšnji članekJavna zahvala ministru za zdravje dr. Poklukarju
Naslednji članekOrgija nasilja – ko gori Rotterdam na Nizozemskem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj