Piše: Jožef Praprotnik

Potem, ko se jim ni potrebno več ukvarjati s poštevanko – vsak dan so nam v avdio in video tehniki sporočali, koliko časa je STA brez dnine, brez dnevnega plačila torej –  čeravno v naši deželi prejemamo mesečna izplačila plač –  za kar je bila po njihovih zagotovilih kriva vlada, se več ukvarjajo z raziskovalno-zameglevalnim novinarstvom. Mimogrede: ko je STA dobila novega direktorja je problem neplačevanja agencije odpadel, kot » knof od gat« kot pravimo v žargonu, a da bi bil samo odstopljeni direktor kaj kriv, to pač ne. Veselinovič pač ni Žalostinovič.

Ondan pa smo v Slovenski kroniki videli škodo, ki jo delajo divji prašiči kmetom na primorskih hribovitih travnikih in pašnikih, saj so razriti in koreninice trav požrte na velikih površinah, tako da bodo kmetje ostali brez sena in paše za svoje črede. Če zvesto sledimo Tarči, oddaji novinarke, glavne komentatorke/voditeljice Erike Žnidaršič – tak je naziv njenega delovnega mesta z nekaj manj kot 4 jurčki bruto plače brez delovne dobe – lahko – če se bodo v tej oddaji odločili za obravnavo te za kmete škodljive problematike – pričakujemo, da bo v svoji oddaji mrcvarila te škodljivce. Ne bodite torej začudeni, če bo voditeljica Erika v studiu gostila divje prašiče. Kako bo to izvedla ali izvajala, mi ni niti približno jasno, toda, ko se je ta teden iz novinarke in glavne komentatorke prelevila v zasliševalko, tožilko in malodane sodnico, ko je spraševala in dokazovala škodljivo ravnanje nekdanjega mariborskega župana Franceta Kanglerja, se mi je to zdelo edino razumno. Tako nekdanjega mariborskega in v oddaji omenjenega sedanjega ljubljanskega župana ob vseh navedenih dejstvih ne moremo jemati drugače kot dva škodljivca. Naj torej v njeni oddaji pričakujemo tudi divje svinje ? Dejali boste, da so za škodljivo preštevilno populacijo divjih prašičev krivi lovci in nemara naravovarstveniki, ki ne dovolijo odstrela in v tem vam moram dati prav, toda šele potem, ko bo voditeljica Tarče doumela, da sta lahko Franc Kangler in Zoran Janković škodljiva, nikakor pa ne odgovorna za povzročeno škodo, ampak pravosodje, ki je pri nas povsem zatajilo, saj tožbe padajo po tekočem traku ali zastarajo.  Edino smiselno bi bilo torej, če bi glavna komentatorka Erika Žnidaršič ves svoj gnev izlila na povzročitelje, ki pa nista omenjana gospoda – ki sta nedolžna dokler jima krivda pred sodiščem ni dokazana – ampak naše pravosodje, ki sloni na trajnih mandatih, na dveh tekoče berljivih besedah, kot sta »vladavina prava«, sicer je pa edina korist od njih, da je zaposlenih kup pravnikov, ker bi bili sicer brez dela in dodaten strošek. A tega, da bi nacionalna tv hiša in predvsem Erika Žnidaršič v vlogi raziskovalne, točneje zameglevalne novinarke zgolj s prstom pokazala na pravega krivca, ne bomo dočakali, saj potem ne bi mogla kvasiti neumnosti v stilu 600 intenzivnih postelj v bolnici Franja. Malo pa le mora paziti na svoj jezik.

Jožef Praprotnik, Slovenija

VIRdemokracija
Prejšnji članekZaradi komunistov me mučijo želodčni kamni
Naslednji članekKonfuzni Kučan

1 komentar

  1. Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič sodi “v imenu ljudstva” ?

    Eureka! Franc Kangler je premagal pravno državo je naslov pisma g. Gorazda Cuznerja iz Črnomlja, Dnevnik, 11. januarja. Glede na naslov, je to velik slovenski dosežek in prispevek svetovni demokraciji, kjer velja, da ima v državi oblast ljudstvo? V pismu berem: ” V zadnji četrtkovi Tarči na nacionalni TV se je bivši miličnik, poslanec, župan, svetnik, danes pa državni sekretar Franc Kangler v zvezi s svojimi kazenskimi postopki soočil z nespornimi argumenti in voditeljico Eriko Žnidaršič. Žal niso prišli skupaj, tako kaže, da se bo boj za interpretacijo še nadaljeval. G. Cuzner torej ugotovi, da ima voditeljica novinarka Erika Žnidaršič nesporne dokumente o krivdi sekretarja. Zato se bo boj med novinarko in nedolžnim državnim sekretarjem za interpretacijo njenih nespornih dokumentov, ki jih tožilci niso imeli, nadaljevalo, javno v Tarči. Novinarka se ne ozira na sklepe sodišča, da je sekretar nedolžen, ker mu krivda ni dokazana. Dejstvo je torej, da je tožilstvo za vseh 26 obtožb podalo sodišču, neustrezne dokaze, ki niso dokazali njegove krivde in je bil zato sklep sodišča, da mu krivda ni dokazana in je sekretar nedolžen. G. Cuzner dalje pravi : “Mogoče je res premagal (26:0) več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike, vendar je s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev. Razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije.” Ta izjava meni ni razumljiva, preje grozljiva, vredna temeljitega premisleka. Za g. Cuznerja je mogoče, da je državni sekretar Kangler res premagal “več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike”. Premagal da je vse in je zato nedolžen? To je za g. Cuznerja torej mogoče, a ga to popolnoma nič ne moti? G. Cuzner za to svojo javno obtožbo uporabi kar svojo oceno in z njo trdi, da je Franc Kangler “s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev.” Nihče pa še ni preštel gledalcev te tarče, še manj ugotovil, da je sekretar izpadel kot “poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev”. Po moje je tako pisanje kaznivo klevetanje, čeprav g. Cuzner pravi, “razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije”. Mar to ne leti na poznavalce globoke države in način delovanja Udbe, kar poznajo bivši kolegi iz komunistične partije? Čigavi kolegi in menda ne vsi? Kangler je torej porazil sodstvo in je nedolžen!? Novinarka Erika Žnidaršič in RTV pa “v imenu ljudstva” to ne bodo dovoljevali. V Tarči ga je voditeljica zasliševala in javnosti sporočala : “Kangler je kriv!”
    Če bo to ponavljala, ji bo javnost verjela. To pa bo poraz pravosodja in tudi politike. Vroče bo na tožilstvu, ki z obtožbo in dokazi odpira ali zapira vrata do sodišča. Sekretar Kangler je, po merilih ga. Žnidaršičeve in tudi g. Cuznerja, velik poraženec. Po njunih merilih, premagal tožilstvo in sodstvo, kar pa ogroža državo. Javna RTV je zato morala (?) začeti nadomeščati poraženo profesionalno pravosodje. Država je v krizi in javna RTV že sodi kot “ljudsko sodišče”, kar kaže “primer Kangler” ? »V Sloveniji sodniki in tožilci v nobenem primeru ne morejo kazensko odgovarjati za opravljeno delo. Tudi ne, če se izkaže, da so bile njihove presoje neskladne z nadrejenimi pravnimi presojami problematike oziroma se ugotovi, da so temeljile na pristranskih oziroma izkrivljenih interpretacijah zakonov, ker so apriorno dobronamerni.« To berem v Delu, oktobra l. 2017. Dr. Marko Bošnjak, sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice opozarja: «Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen. To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo,” še opozarja sodnik. Ali ni to kršenje človekovih pravic? Ali taka ravnanja dvigajo ugled novinarstvu in pravosodju, kar še kako potrebuje naša država? Kdaj bo pri nas veljalo:”Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen!”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj