Piše: Frančiška Franca Buttolo

Kot večina prebivalcev z Zahoda, sem bila tudi sama pretresena ob slikah ruske zasedbe Ukrajine.

Dve strašni podobi na televiziji – slika  prestrašene izgubljene starejše gospe, ki zaman kliče na pomoč sredi  nekega napol  porušenega betonskega naselja, in slika prelepega psa, ki je – mirno in z zaupanjem v očeh – sedel na neki prometni postaji, polni zmedenih  prestrašenih potnikov, verjetno beguncev,  kjer je ta lepa žival  vdano in zvesto  čakala na svojega gospodarja –  sta me včeraj tako hudo prizadeli, da sem imela ponoči hudo moreče sanje. Ko sem se na začetku  v našega betonskega naselja vračala s sprehoda, sem nenadoma zaslišala tope strele na nasprotnem koncu. Ko pa sem hotela čimprej priti do doma, sem začutila, da ne zmorem niti koraka. Bobnenje in streljanje se mi je vse bolj in bolj bliževalo, dokler nisem začutila, kot da bi umrla od strahu, kot da bi me zadela kap. Nisem se pa zbudila.

Zjutraj sem molila za Ukrajino. Kaj več ne morem storiti. Sočutje je vse, kar  – vsaj s svoje strani – lahko storim za to, tudi svojo, vsaj v teh trenutkih, deželo.

In Zahodna politična  elita?

Občutek imam, da je, skladno z željami največjih svetovnih bankirjev, ki že leta Zahod odvračajo od zdrave pameti –  od grške, rimske in krščanske tradicije, da bi sprejel pravila nekega novega svetovnega reda. Najbliže sta mu marksistični multikulturalizem in smrtonosna borba med spoloma.

Da, občutek imam, zaradi vsega tega, kot da so grožnje Putinu z gospodarskimi sankcijami eno samo bankirsko sprenevedanje.

Se bodo ti svetovni bankirji, ko bo Kitajska, verjetno prav kmalu, prav tako kot Putin, zavzela kako domnevno svojo sosednjo – za zdaj še samostojno in suvereno državo, odzvali enako? Tako, da bodo izvajali gospodarske sankcije, razen na Rusijo,  še nad Kitajsko?

O, svetovni bankirji, ne bo mogoče. Nikakor.

Saj to bi pomenilo, da je Zahod povsem poražen.

S kom pa bo potem sploh še gospodarsko sodeloval?

Še huje, kdo bi pa v takšnem primeru še hotel sodelovati z njim? Saj bi ga, če bo tako, prizadele sankcije z druge strani, s strani zmagovitih velesil, Rusije in Kitajske.

Skratka, pomoč Ukrajini bi morala biti drugačna, konkretna. Zahod pa skriva celo žalostne slike v tej državi, da na televizijah, namesto bombardiranih mest, gledamo samo elegantne politike, ki razpredajo o tem, kako strašne finančne posledice bodo imeli ukrepi Zahoda na   Rusijo. Pravzaprav o Ukrajini niti ne govorijo toliko, kot o Rusiji. Že vedo zakaj. Ker se bojimo za svoj denar, veliki zahodni bankirji.

Lep pozdrav Ukrajini. Slovenija – z Janezom Janšo – je na tvoji strani.

Frančiška Franca Buttolo, Ljubljana

Prejšnji članekSlovenska narodno zabavna glasba
Naslednji članek(VABILO) Vabljeni na shod v podporo Ukrajini v sredo, 2. marca, na Kongresnem trgu v Ljubljani

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj