Piše: Iva Pavlin Žurman

US RS je v četrtek (6.1.2021) prejelo v presojo pobudo državljanov (s prvopodpisanim Viljemom Kovačičem) o prepovedi “obujanja nekdanjega totalitarnega režima in čaščenja njegovih nosilcev oblasti”.

Septembra 2019 je bila “Resolucija EP o evropski zavesti in totalitarizmu” iz leta 2009 nadgrajena z resolucijo

Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, ki jo je podprlo 535 evropskih poslancev. Edina skupina, ki je glasovala proti, je bila skrajno leva politična grupacija European United Left/Nordic Green Left. Od slovenskih poslancev se je vzdržal le Milan Brglez.

Resolucija je 10 let kasneje znova spomnila, da sta nacistični in komunistični režim zakrivila množične poboje, genocide in deportacije in opomnila, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo totalitarne režime.

  1. novembra 2021 je bilo v DZ glasovanje o  Deklaraciji o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu.

Podpora ni bila izglasovana (proti je bilo 45 poslancev), čeprav so se na našem ozemlju dogajali zločini fašizma, nacizma in komunizma. Nasprotno, nekateri člani parlamenta še vedno poveličujejo svoje zločinske predhodnike (vodstvo SD in poklon B. Kidriču).

Bo ustavno sodišče prisluhnilo demokratom, ki želimo z vloženo pobudo poudariti

  1.    DA je obsodba zločina (pravni akt) nujna za demokratično družbo in njen razvoj in
    2.     DA  je civilizacijsko nesprejemljivo čaščenje ljudi (tudi spomeniki), ki so odgovorni za zločine proti človeštvu!

Kdor molči se strinja!

Iva Pavlin Žurman, Solkan

podpisnica pobude Ustavnemu sodišču RS (hči upornice proti okupatorju, med vojno mučene v fašističnih zaporih)

VIRdemokracija
Prejšnji članekNovi obrazi – dobra ali slaba izbira
Naslednji članekGospod Kučan ve, kaj govori, pomesti moramo s slovenskim fašizmom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj