Piše: Vili Kovačič

Moje dosedanje urgence niso bile slišane, še manj uslišane, zato pišem ponovno. Demokracije brez javnosti ni. Izgovori Vrhovnega in Upravnega sodišča so spričo digitalne možnosti, zgolj izmikanje in izogibanje odgovornosti. 

Zato ponovno dajem pobudo za  prost digitalni avdio-vizualni vstop  zainteresirane javnosti  v sodne dvorane. Omejitve glede javnosti so že sedaj zakonsko definirane, v kolikor pa so še pomanjkljivosti jih je treba odpraviti. Najbolj znan in pomemben primer , ki kar kliče po takšnem pristopu,  so  volilne nepravilnosti na lokalnih volitvah v Ljubljani in Mengšu novembra 2018. Ta spor po 3 letih še vedno  ni rešen. Razplet  tega  primera bo spodbuda za kvaliteto, poštenost  in hitrost sojenja tudi v drugih primerih. Pa tudi za večjo odgovornost sodnikov, ki nam sicer izrekajo  sodbe v imenu ljudstva.

Prostorske omejitve sodišč, ki so zdaj večinoma le izgovor za na pol tajna sojenja,  ne bodo več ovira za prisotnost javnosti. Za uvedbo dejanske javnosti sojenja  ni   ni resne ovire, razen samih sodišč, ki se temu upirajo.

Predlagam tudi, da SLO tak pristop uveljavi za celotno EU, da postane javnost sojenja del EU prava tudi kot del EU direktiv, kar bo pospešilo vladavino prava v celotni EU.  Ureditev naj velja  za vsa sodišča, tudi za Ustavno sodišča, pa tudi za Računsko sodišče RS.  V mislim imam glavne obravnave. Ta predlog je tudi dopolnitev antibirokratskega svežnja, ki je zdaj v obravnavi.

Vili Kovačič, državljan K.

VIRdemokracija
Prejšnji članekOb rob primitivno jugonostalgični Makarovički
Naslednji članekRušenje religije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj