Piše: Frančiška Buttolo

Danes zjutraj (ob sedmih) sem  prisluhnila radijskim  poročilom na Prvem. Zanimivih je bilo več prispevkov. Dva pa sta bila že skoraj pretresljiva.

Prvi je bil o “trubarščini” kot edinem pravem  jeziku Prešernovega krsta pri Savici, kar menda  najbolj potrjuje Črtomirova klena, prav nič katoliška  “trubarščina”. Drugi prispevek pa je  – domu in svetu (Urbi et Orbi) – naznanjal, da je Ukrajina, kot se spodobi,  že spet  del Rusije, ter da je zdaj na vrsti nekdanji sovjetski  “satelit” Poljska. To vrnitev materi Rusiji pa tudi zdaj,  kot leta 1939, le da tokrat v strahu pred  Kitajsko, zahtevata oba, Vzhod in Zahod – poleg Rusije,  tudi EU,  na čelu z  neostalinistično liberalno stranko (LIBE- LJUBEZEN) v parlamentu EU.

Kar  zadeva prvo pomembno novico, knjižno  “trubarščino”,  me težnje (nekateri jim pravijo blodnje) stalinističnega in neostaliničnega  večinskega  dela  SAZU* ne preseneča. Saj so te ideje zdaj globalistično in multikulturno  “kuzmične”   (in  s tem menda  tudi kozmične, ker so akademske).  Samouničujče razsežnosti izumirajočega  slovenskega knjižnega jezika (menda neuporabnega, zaradi česar ga znanstvene in kulturne ustanove pospešeno  nadomeščajo z angleščino), pa so –  razen s knjižno  “trubarščino” –  podprte tudi s  strogo knjižno  prekmurščino in avtonomno obvezno “istrščino'”,  že četrtim slovenskim knjižnim jezikom. Kolikšno kulturno bogastvo Slovencev, največje avtohtone  manjšine v državi Sloveniji (tik pred Svobodino spremembo imena v Jugoslovenijo, ki je že na spisku Kučanovega CK-ja). Takšna je pač jezikovna svoboda – še večja pa bo pod vladavino  absolutne in absolutistične udbovske diktature Svoboda.

Kar pa zadeva POLJSKO, moramo priznati, da jo je EU, predvsem  s tem, ko ji je vzela menda prav vsa nepovratna sredstva, skoraj 40 milijard, ker ta država, skozi vso zgodovino silovito  napadana od Zahoda in z Vzhoda, noče ponovno zaposliti na najvišjih sodnih položajih   svojih odstavljenih – nekdanjih in novih –  stalinističnih, zdaj pa  proruskih sodnikov. Ker brez enega samega centa pomoči iz EU, Poljska, s tremi milijoni beguncev iz okupirane Ukrajine (ki jo je Zahod iz strahu pred Kitajsko vrnil Rusiji) ne bo mogla kljubovati napadu Rusije, kljub temu, da je v Natu, je s samostojno Poljsko verjetno “gotovo”, konec. Pakt Hitler-Stalin je bil 2022  torej “uspešno” obnovljen, njegova – tokrat druga žrtev, ker je bila prva Ukrajina – pa je zdaj Poljska. Spet sta jo napadla, kot leta 1939, Zahod in Vzhod.

Opomba

*Pravi, vrhunsko udbovski obraz te ustanove poznam že iz druge polovice petdesetih, ko so njeni udbovski člani zalezovali in lovili na svoj  trnek  človeške ribice, nato pa ta svoj šport podtaknili “nevarnemu” kolegu, ki je bil na poti do vrhunske mednarodne kariere, organizatorju prvih mednarodnih kongresov o raziskovanju krasa, najboljšemu raziskovalcu v tem inštitutu, asistentu in zaupnemu  prijatelju znamenitega Srečka Brodarja.  To vem, ker sem tedaj, od leta 1957, kot najboljša prijateljica hčerke tega raziskovalca, doživljala veliko  trpljenje njegove družine zaradi silovitega preganjanja in groženj. Ta družina, ki je bila nekakšen demokratični kulturni salon sredi zadrtega stalinizma, je strahotno trpela pod udbovskim bičem.  Gospod raziskovalec je, na primer, brez najmanjšega oklevanja podpiral Avsenike, gospa pa je bila daleč naokoli  največja poznavalka moderne literature, zlasti pa ji je ugajal Orwell, prevodi Angele Vode in ameriški moderni romanov.  V tej družini  sem tudi osebno spoznala znanstvenika Brodarja, ki je v svojem naravnem razumevanju znanstvenega dela – samo kot enega od načinov življenja, čim bolj preprostega, ne pa kot vzvišeni udbovski  snobizem za teroriziranje narodove inteligence.

Frančiška Buttolo, Ljubljana

Prejšnji članekKočevski Rog, skorajšnji tihi dom vsega slovenskega naroda in tudi slovenske države
Naslednji članekŠtevilke