Piše: Alojz Senekovič

V komunistični Jugoslaviji so vse pomembne trge in ulice poimenovali po voditeljih zločinskega režima. Tako je bil v Mariboru najlepši trg pred občinsko zgradbo imenovan po Leninu.

Po padcu berlinskega zidu in osamosvojitve Slovenije pa ti zločinci nimajo kaj iskati. V Mariboru sem bil jaz pobudnik za odstranitev Lenina s tega lepega trga. Prijavil sem se na pogovor s tedanjo županjo gospo Magdaleno Tovornik in me je tudi sprejela. Povedal sem ji, da protestiram, da se še ta trg naprej imenuje po Leninu, zato se naj poimenuje. Rekla mi je, da je to težavno, ker ima tudi ona samo en glas v Mestnem svetu. O tem sva govorila skoraj celo uro. Ob koncu pa mi je gospa županja rekla, če si upam v javnosti pred TV protestirati, kot sem pri njej. Rekel sem, da ja. Poklicala je TV Maribor in se dogovorila, da se čez dva dni srečamo pri spomeniku generala Maistra pred I. gimnazijo in opravimo ta posnetek. Po objavi tega posnetka so se nato takoj prijavile druge civilne iniciative, ki so imele enaki zahtevek. Čez nekaj mesecev je bil Lenin izbrisan iz tega trga, trg pa se je preimenoval v Trg generala Maistra, kar se spodobi in je v vseh civilizacijskih normah svobodne samostojne Slovenije! Brez žrtev ni svobode!

Alojz Senekovič, Maribor

VIRdemokracija
Prejšnji članekZakaj ne sme zazveneti v velikih trgovskih centrih tudi Slovenska glasba?
Naslednji članekKako sem razumela gospo prof. dr. Vesno Vuk Godina – ali sanje neke gospe, volčje “Slovenčke” iz Maribora, o donosni razprodaji Slovencev in Slovenije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj