Piše: Bralec

Septembra 2019 so v Evropskem parlamentu sprejeli resolucijo Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope

Gre za nadaljevanje in dograditev prizadevanj tako Evropskega parlamenta (unije), kakor tudi Sveta Evrope, da z resolucijami, deklaracijami, s priporočili osvetljuje vlogo zgodovine – zlasti njenih najhujših poglavij – pri oblikovanju sodobne evropske zavesti. Resolucija je znova spomnila, da sta nacistični in komunistični režim zakrivila množične poboje, genocide in deportacije. Pozvala je vlade, naj obeležujejo 23. avgust (dan, ko sta Hitler in Stalin sklenila pakt o nenapadanju in o delitvi Evrope) kot evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov in o teh zadevah bolj osveščajo mlajšo generacijo. Resolucija je tudi opomnila, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo totalitarne režime.

Za to resolucijo je glasovala velika večina članov parlamenta (535, kar je dva več kot za njeno predhodnico iz aprila 2009). Edina skupina, ki je glasovala proti, je bila skrajno leva politična grupacija European United Left/Nordic Green Left. Izraza »skrajno leva«, ni uporabljen poljubno, pač pa v skladu z normami in s klasifikacijo Evropskega parlamenta. Tam upoštevajo politično-ekonomske kriterije, med katerimi ni odnosa do zgodovine. Po vsej vzhodni Evropi pa je prav odnos do preteklosti eden ključnih elementov za delitve na levo in desno; to je pogosto tudi razlog za nekaj temeljnih nesporazumov v dialogih med Vzhodom in Zahodom.

V Sloveniji ta resolucija ni zbudila posebno velikega zanimanja. Zanjo so glasovali vsi slovenski poslanci, (nekateri sicer neradi), razen enega – Milan Brglez se je vzdržal.

Iz tega se vidi da sta slovenska Levica in ponosni nasledniki svojih prednikov (Kidriča & company) v stranki SD, v bistvu  skrajno levi stranki. Zato pozivam, Ustavno sodišče RS, Saša Zagorca in Milana Kučana, da naredijo odločilen simbolni korak priključitve k evropski civilizaciji. Ko bo Milan K. Plavi govoril v Dražgošah, naj se spomni na žrtve in pomembnost spomina in vrednot Evropske civilizacije. Mar se res niste – nismo,  zmožni distancirati od BARBAROV.

Bralec, Slovenija

VIRdemokracija
Prejšnji članekVložena je pobuda za ugotovitev protiustavnosti komunističnih strank
Naslednji članekZaradi komunistov me mučijo želodčni kamni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj