Piše: Jožef Praprotnik

In kaj bi to pomenilo drugega kot moj prispevek k predvolilnim kampanijam, ki so se začele še preden je prisegla vlada nezaželenega obraza JJ. Kdor meni drugače ima, ker živimo v demokraciji, tudi prav, a je vendar ta vlada skoraj dve leti delovala pod dežnikom zahtev po predčasnih volitvah, ki so se kot poletna toča stresali iz grozečih oblakov opozicije, protestov in medijev, a so od njih ostale le lužice. Opozicija, kot se je potem, ko so si še kot vladajoči dodobra naskakali v lase in se ozmerjali pred žarometi medijev, poimenovala s KUL, je s pomočjo kolesarskih protestnikov in večine novinarjev želela poiskati v koruzo odvrženo puško. Zamislili so si lepo zveneče bogato sporočilno ime KUL, kot Koalicijo Ustavnega Loka, a je bila tisti trenutek spregledana njih namera, saj se imenujejo Koalicija Užaljenih Ličk narejenih nasmehov in se nam kot četverček najraje predstavljajo tam pred hišo državnega zbora. Ni se namreč takrat, ko je Marjan Šarec še zadnjič skritiziral svoje dotedanje partnerje in strumno odkorakal iz parlamenta, izšlo po njegovem zamišljenem scenariju: ljudstvo bo planilo v jok, poslanci pa bodo zahtevali nove volitve in on, MŠ bo kot nezamenljiv pobral puškico iz koruze. In še korona jo bo iz previdnosti pred njim zbrisala iz naše dežele.

Iz te zelenjave pa ni bilo mineštre, pa čeprav so eni vztrajno vrteli pedala in jezike v levo in četudi se je Tanja Fajon na mile viže trudila v evropskem parlamentu, da bi presolila tisto čorbo. Po prišepetavanju stricev globoke, puhle in zatohle države, pa je koalicija užaljenih ličk doumela, da brez novih obrazov ne bo šlo. A čeravno bi bil to Čeferinsko Vesel Golob, jim to ne bi šlo v temeljni koncept, saj so bili njihovi idoli na oblasti, dokler jih Matilda ni vzela k sebi. Pa naj vam jih napišem vsaj nekaj: Vladimir Iljič Uljanov, oba Josipa, Visarjonovič in Broz, pa družine Kastro in Un. Njihovi predhodniki, idoli malodane večni, zdaj pa naj v svojo koalicijo sprejmejo nove obraze, ki sploh niso sveži, ampak se jih drži pridobitniška karakteristika, češ, če so znali dobro poskrbeti za svojo rit, bodo tudi za Slovenijo. Pa saj je zdaj tudi Levici, ki ji je ideolog slavni Slavoj Žižek, dobro znano, da z entuziazmom v kapitalizmu lahko nahraniš le kip, ki se mu hodi klanjat Tanja Fajon, pa bo treba udariti tja, kjer je denar. In to bi kajpak zmogli sami, brez novih obrazov, saj se jih je ljudstvo že dodobra navadilo in sprejelo, saj jih naravnost ljubijo tudi najpomembnejši mediji in jim odlično kaže po javno mnenjskih raziskavah, ljudstvo pa tudi ni tako neumno, da bi se izneverilo anketam.

Sklepanje koalicij kajpada ni nekaj novega, saj so se jih šli v predkoronskih časih tudi na gasilskih veselicah, ko so vlekli za štrik preko blatne luže. In če je šlo takrat za to, katera stran bo na suhem in katera stran bo končala v blatni luži, gre danes za to, kdo se bo kitil s perjem vladavca in kdo bo opozicijski Kalimero, ki se mu godi krivica. In to vlogo so zdaj dokaj dobro osvojili Kulovci. Kako bo po aprilskih volitvah, pa baba Vanga ni rekla.

Jožef Praprotnik, Jesenice

VIRdemokracija
Prejšnji članekAktivno državljanstvo
Naslednji članek“Državnim institucijam”, medijem in javnosti – pobuda Ustavnemu sodišču RS

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj