Piše: Jurij Kreutz

Spoštovani predstavniki strank SDS, NSI, Naša dežela, Konkretno, SLS, NLS, Novi socialdemokrati in Zeleni Slovenije, spoštovana ga. dr. Nina Krajnik in vsi, ki vam ni vseeno za Slovenijo, za kakršno smo se odločili pred dobrimi 30 leti!

Polagam vam na dušo, da se za naslednje predsedniške volitve resnično pripravite po načelu »v slogi je moč«, ki ga sicer imate vsi na jeziku, vendar pa ga mi – vaši somišljeniki in volivci- v praksi kar precejkrat ne zaznamo dovolj.

Rezultati volitev v zadnjih obdobjih nas opominjajo med drugim tudi na to, da še vedno preveč skrbimo za svoje parcialne interese in se premalo povezujemo v to, kar imenujemo slovenska desnica in kar nam edino preostane.

Dosedanji poskusi povezovanja s t.i. slovensko levico so nas še vedno razočarali .

V tem smislu poudarjam, da bi manjše desno usmerjene stranke na čelu z NSI že davno morale spoznati, da žanjejo uspehe lahko le v tesni navezi z največjo stranko na desnici, ne pa ji nagajati- tu mislim predvsem na nespametne izjave gospe Ljudmile, pa tudi g. Tonin bi se kar precejkrat lahko malo zadržal. Počenjata ravno tisto, kar očitata JJ,  le še precej bolj uničujoče, kot da bi zanalašč hotela pomagati levici!

Podobno kritiko si zasluži tudi SLS še iz časa, ko je bila še parlamentarne stranka, pa tudi sodobnejše izjave g. Bogoviča v stilu »malo sem, malo tja«, ki je po mojem mnenju zaradi osebnih interesov postavil na kocko “reiting” svoje stranke in je tako kriv, da je le- ta izpadla iz parlamentarne ekipe slovenske desnice. Tako smo bili prizadeti vsi, ne le volivci SLS-a!

Pa tudi ga. dr. Pivčeva je na zadnjih volitvah precenila moč svoje stranke Naša dežela- zopet na škodo vseh nas, ki smo bolj desno usmerjeni, ter s tem pripomogla k ne uvrstitvi strank združenih v Povežimo Slovenijo v parlament. S skupnimi glasovi, bi bilo preseganje 4% parlamentarnega praga precej verjetnejše oz. realnejše!

Upam, da so nas letošnje državnozborske volitve naučile, da je POLITIKA TIMSKA IGRA in da je treba za skupno dobro marsikdaj pozabiti na svoj EGO. Pomislite- ali ima ekipa v kateri si igralci med seboj nagajajo, si konkurirajo itd., namesto, da bi se skupaj (ne glede na izplen posameznika) z vsemi močmi postavili po robu nasprotniku, sploh še kakšno možnost za dosego dobrega rezultata?

Zato vsaj na bližajočih se volitvah pozabite na osebne zamere, če čutite potrebo po pranju perila, storite to znotraj »družine«, nikakor pa ne poskušajte pridobivati točk  na račun svojih naravnih zaveznikov, saj ste – upam- že spoznali, da na levi strani politične poloble nimate več kaj iskati, pa naj se vam to zdi še tako povezovalno in državotvorno!

Za sedaj v Sloveniji to preprosto ne gre!

Nikogar ne želim podcenjevati, vendar se bojim, da pri trenutni razporeditvi politične moči v Sloveniji  posamezni kandidati desno usmerjenih strank, pa tudi nestrankarski kandidati, ki niso iz leve opcije- npr. ga. dr. Nina Krajnik (in drugi, ki se želite spustiti v predsedniško tekmo) nimate realnih možnosti za  zmago!

RAZEN- če vsi (tako posamezniki, kot stranke) pristanete na to, da bo skupen kandidat ali kandidatka »desnice« tisti, ki bi v predtekmovanju na internih volitvah desnice dobil največ preliminarnih glasov, vsi ostali pa bi se končni tekmi odpovedali s poudarkom, da svoje volivce pozovete, da njim namenjene glasove preusmerijo k skupnemu kandidatu slovenske desnice!
Za izvedbo bo potreben dober in močan mediator ki bo skrbel za strategijo predvolilne igre (kot kapetan športne ekipe, ki naj bo izbran izmed igralcev tistega kluba, ki se jih pač največ uvrsti v ekipo). V trenutni situaciji predlagam, da JJ kot predstavnik najmočnejše stranke desnice skliče vse preostale vodstvene člane drugih »desnih »strank in posameznike, ki želijo kandidirati kot nestrankarski na posvet, kako nastopiti na predsedniških volitvah in pripraviti scenarij, ki bi nas lahko približal zmagi.

Lahko smo prepričani, da bodo na levici napeli vse sile, da ne bi zmagal kandidat desnice. Prepričan sem, da bodo v drugem krogu enoglasno podprli tisto od kandidatk (Nataša Pirc Musar in Marta Kos), ki ji bo po prvem krogu najbolje kazalo, če pa se na desnici ne boste znali dogovoriti oz. uskladiti, se bosta lahko z veliko verjetnostjo v 2. krog uvrstili obe levičarski kandidatki!

Mislim in upam, da bi se tak scenarij na desnici dal izvesti, če le si stranke resnično želijo (brez fige v žepu), da tokrat-prvič zmaga na predsedniških volitvah kandidat, ki ne prihaja iz levice!

To bi bila skupna zmaga desnice, ne glede ne to, čigav bo glavni kandidat.

V političnih igrah nisem izurjen, logika pa mi govori, da je treba nekaj spremeniti, če ni željenih rezultatov!
Mogoče sem preveč naiven v pričakovanju vašega odziva, vendar si domišljam, da sem s tem odprtim razmišljanjem- po svojih skromnih močeh- opravil nekaj dobrega, ali pa vsaj neškodljivega!

Lepo pozdravljeni iz Brestanice!

Jurij Kreutz, Brestanica

Prejšnji članekO plešočem slovenskem Afganistanu – z vso ljubeznijo
Naslednji članekTitova velika prevara zavaja in razkol ohranja!