Piše: Jožef Praprotnik

Zamisel za ta sestavek sem našel kar na naslovnici tednika Mladine št. 13 z dne 1. aprila 2022. Bržkone bodo v uredništvu takoj našli izgovor, da gre za prvoaprilsko potegavščino, če pa to ne, pa da gre za nesrečno številko izdaje, torej za trinajsti letošnji izvod. Skratka ali zdolga, naslovnica prinaša velik rdeč napis Očistimo avtokracijo ter podnaslov na posodi čistilnega razpršila Sredstvo za odstranjevanje posledic janšizma. Povsem spodaj potem piše še: Inštitut 8. marec je predlagal zakon, s katerim želi civilna družba odpraviti anomalije, ki jih je uvedla Janševa vlada. Ves tisk je kajpak natisnjen v krvavo rdeči barvi.

Pomenljiv je predvsem naslov Očistimo avtokracijo in skrajšan podnaslov, posledic janšizma. Ker, če se lotiš čiščenja avta, stanovanja ali ceste – za primer – ti to ostane čistejše in bi potem takem dobili očiščeno avtokracijo. Naj si, kot bralec Mladine mislim, da bomo po odstranitvi janšižma, ki ga predstavlja Slovenska demokratska stranka, dobili čistejšo obliko avtokracije ali kar prvotno vsebino avtokracije, ker ne gre za površinsko čiščenje. Da se bomo torej poslovili od demokracije, ki resda v Sloveniji poskuša zlesti iz vrtca v malo šolo, a je bila vendar s to vlado na dobri poti, ker so tisti kolesarski protesti – tudi kolo vidimo na naslovnici – daleč od katerekoli oblike demokracije. Inštitut 8. marec bi med vsem drugim – kot kompletna sedanja opozicija ter pretežni del novih strank in list – zagotavljal vladavino prava, kot je bila do nastopa te vlade pred dvema letoma. Da bi se torej pravosodje še naprej izogibalo gospodarskega kriminala, kot hudič križa, da pa bi imelo posluh za pravice »balkanskih bojevnikov« in Zokijev vseh vrst in pasem. Če torej sledimo omenjeni Mladinini naslovnici in interesom opozicije, se lahko po volitvah znajdemo tam, kjer smo že bili, torej v svetli preteklosti, kot nam jo opisujejo jugo in Tito nostalgiki, torej v časih, ko smo se s tremi kavbojkami na riti ter s kavo in pralnim praškom v stoenkah švercali iz Trsta, Borovelj ali iz Trbiža. Zato naj velja geslo: Pogumno z Mladino naprej v nazaj in v svetlo preteklost.

Jožef Praprotnik, Jesenice

VIRdemokracija
Prejšnji članekPreskočeni »zamolčani?« prepadi
Naslednji članekPredsednica SAB Alenka Bratušek evidentno izkorišča najbolj ranljive skupine ljudi za svoje politične potrebe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj