Piše: Franc Bešter

Par besed o vojni v Ukrajini, ki traja že pol leta in ki ji ni videti konca. Želeti si je njen konec, ker ogroža mir in stabilnost v Evropi in na vsem svetu, če Putin v njej zmaga, se gotovo pri tem ne bo ustavil, ta vojna ima določene podobnosti z začetkom in potekom druge svetovne vojne, za katero je bilo razlogov več, a ne pozabimo, da gre tudi zdaj, tako kot takrat, med drugim za spopad med demokracijo in totalitarizmom. Problem je, da raste tudi napetost med totalitarno Kitajsko in demokracijo ZDA. In ne pozabimo, da avtokrati razumejo le jezik sile, vojaške moči, vse drugo je zanje šibkost, ki jo takoj izkoristijo.

Vzrokov za sedanjo vojno je seveda več, nekateri imajo korenine že v daljni zgodovini, nekateri v bližnji, tu je del problema tudi v tem, da na Zahodu gledamo na problem Ukrajine, v odnosu na Rusijo, s svojo mentaliteto in iz svojega zornega kota, z vidika Ruske federacije in Putina je marsikaj bistveno drugače. Problem vidim predvsem v tem, da se Rusija ni nikoli zares oz. dovolj demokratizirala, kar po svoje ni čudno, če je tisoč let živela v carizmu (avtokraciji), potem pa v modernem despotizmu (stalinizmu), kar vse ima v narodu svojo (veliko!) vztrajnost, in tu vpeljati pravo demokracijo ni enostavno, ne gre čez noč. Zato na »carja Putina« večina gleda kot na nekaj naravnega, njegovo agresijo na Ukrajino pa kot nekaj upravičenega, ne kot akt državnega terorizma, kar v resnici je. Vsekakor je ta vojna v veliki meri posledica nedavne komunistične preteklosti, Rusiji še vedno vladajo boljševiki, preobraženi v super bogate oligarhe, Putin je bivši agent KGB, zanj je razpad SZ »geopolitična katastrofa«. A noben igralec na svetovnem odru ni samo bel, nobeden samo črn, tudi Zahod ni samo »bel«, in tu ne mislim samo na kupovanje ruskega plina, mislim, da se je le-ta s svojim NATO-m preveč lahkomiselno širil proti Vzhodu, in Rusija se je začela čutiti ogroženo, tudi zaradi izkušenj iz 2. svetovne vojne, ko je Nemčija napadla SZ in je le-ta plačala strahotno visoko ceno!

Kljub vsemu, ravnanje Putinovega režima je mnogim videti iracionalno, težko razumljivo, saj je že povprečnemu analitiku lahko jasno, da bo njegova država od tega nujno imela veliko škodo, vprašanje pa je, koliko koristi. Za širše in globlje razumevanje nekega dogajanja na svetu (v družbi, v zgodovini) je treba upoštevati še metafizične sile, ki delujejo v tem materialnem svetu, npr. delovanje satana – on nas je uspel prepričati, da ne obstaja (res: kdo vanj še resno verjame – stvar mračnega srednjega veka!). A če izhajamo npr. iz besed, ki jih je izrekel Jezus znani italijanski mistikinji Marii Valtorti (sredi divjanja druge svetovne vojne, ko ji je dejal tudi, da je zmotno naše prepričanje, ko si predstavljamo, da se vojskujemo na povelje nekaj mogotcev  – ne, satan je tisti, ki leče niti!), da je namreč v Rusiji prišlo do komunistične revolucije zaradi grehov in zločinov sveta – zaradi njih je tam satan zadobil na svoji moči (res, kar se je potem dogajalo pod Stalinom, to samo potrjuje: on je pobil tretjino naroda!). In brez komunizma tudi te vojne verjetno ne bi bilo, in ali je danes svet manj »grešen« kot pred sto leti? Ne, kvečjemu dosti bolj, od takrat je pokvarjenost sveta samo še naraščala, zato lahko zaključimo, da satan v Rusiji na moči ni izgubil, je kvečjemu pridobil, in to vojno izvajajo od njega zapeljani ljudje, on uporabi ljudi kot orožje svojega delovanja v svetu. V ozadju vsega skupaj je satan, ljudje mislijo, da se vojskujejo na povelje nekaj politikov in generalov, a v resnici je satan tisti, ki vleče svoje niti.

Franc Bešter, Slovenija

VIRdemokracija
Prejšnji članekPismo slovenki javnosti
Naslednji članekAtomska učna ura v Zaporožju*