Piše: Jožef Praprotnik

Sedanja vlada in posebej minister za kulturo so deležni številnih kritik na njihov račun, še največ prav s strani socialnih demokratov; nekateri od njih so se poimenovali za ponosne naslednike ZK in torej komunistične partije Jugoslavije. In prav tem ter številnim njihovim sledilcem ali pristašem so namenjene te besede.

Življenje minulih civilizacij odkrivajo arheologi, s tem pa se dandanes ukvarjajo tudi antropologi, zgodovinarji ter drugi znanstveni delavci. Na televiziji se lahko sprehajamo skozi zgodovino s posebnim programom History, a tudi naša rtvslo je pravkar vrtela serijo antična velemesta, da o odkritjih domačih arheologov, ki se pred vsakim globljim preurejanjem prostora (ko gre za gradnje ali komunalne zadeve) pojavijo in proučujejo tla, ne govorimo. V prejšnjem tednu smo lahko občudovali gradnjo antičnega Rima; to največje velemesto tistega časa je napajalo okoli deset akvaduktov, dolgimi malodane po 100 kilometrov, saj je bila poraba vode na prebivalca v tistih časih večja kot danes. Obzidje okoli mesta, dolgo več deset kilometrov z obrambnimi stolpi so zgradili v petih letih in je ob vseh drugih gradbenih dosežkih težko razumljivo za današnji čas in ob današnji tehniki. Arheologi odkrivajo grobnice in grobove ter v njih najdejo predmete in okrasja, s pomočjo katerih nam razlagajo življenje ljudi v tistih časih. Od prazgodovine, bronaste dobe, iz časov faraonov, antike, Mezopotamije, Rima, do danes. Vsaka civilizacija je zapustila svoj pečat, najsi je trajala nekaj tisoč let ali slabo stoletje.

Preskočimo v naš čas, saj prav zdaj v enem našem mestu arheologi razkrivajo bogato najdišče in se navdušujejo nad najdenimi predmeti iz časov starih Rimljanov. A če je to odkrivanje arheologov navdihujoče vznemirljivo, pa neki drugi »arheologi« razkrivajo grozljive vsebine grobišč pred tremi desetletji preminule komunistične civilizacije: lobanje z luknjicami svinčenk, kosti, povezane z bodečo žico, čeljusti, brez posameznih zob (izdrte zlate krone). Ni pa to vse. Medtem, ko nam ponosni nasledniki ZK govorijo, kaj vse je bilo zgrajenega v času vladavine njihovih »slavnih« predhodnikov, pa so bile zamolčani veliki projekti: proti – atomskih zaklonišč, vklesanih v živo skalo, raztresenih malodane po vseh republikah. Med te spomenike visoke komunistične kulture moramo prišteti še Goli otok, še mnogo ostankov več te stoletne komunistične »civilizacije« pa v obliki lobanj, posejanih po pragozdovih, odkrivajo v južni Aziji, kjer so Rdeči Kmeri pobili polovico svojega ljudstva, pa v Sibiriji, na Kitajskem. Stoletje komunistične »civilizacije«, ki se poslavlja s severno korejsko in slično kubansko družinsko vladavino, se tako neslavno končuje s terorjem nad lastnim ljudstvom, dokaze te »civilizacije« pa bodo odkrivali še naši zanamci. Tudi v odnosu do pokojnih in grobišč se kaže kultura. Namesto sramu ste ponosni. Naj nas bo strah ?

Jožef Praprotnik, Jesenice

VIRdemokracija
Prejšnji članekJavni poziv KPK
Naslednji članekMnenje NAŠ ČAS – je počasnejša vožnja motorja nevarna?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj