Piše: Jure Trunk

Informacije v sledečem zapisu so zgolj izobraževalne in informativne narave in niso namenjene hujskanju k neplačevanju RTV prispevka.

Kako se znebiti RTV prispevka in mesečne položnice zanj?

Kratek odgovor na to vprašanje se glasi: Preprosto, in to popolnoma znotraj okvirov, ki jih predvideva zakon, brez tveganja, da vas kdorkoli »ujame« pri domnevnem prekršku. V resničnost vaših izjav se ne bom spuščal, to je stvar vaše osebne morale in etike, vendar pri presoji ne pozabite, da je recimo država družini Ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisala za več 10 milijonov evrov dolgov… toliko o morali in etiki.

Enostavno se odjavite od RTV prispevka z obrazcem Odjava RTV sprejemnikov (https://www.rtvslo.si/files/RTV_prispevek/2015-10-20_priloga_odjava_fizicne_osebe.pdf).

V kolikor vas obišče RTV inšpektor brez sodne odločbe ga pod nobenim pogojem ne spustite v stanovanje ali avtomobil. V kolikor vas obišče RTV inšpektor s sodno odločbo (praktično minimalna verjetnost), ki mu dovoljuje ogled notranjosti vašega stanovanja, preprosto pokažite vse svoje naprava in po resnici izjavite, da ste jih kupili pred enim tednom preko malih oglasov (zato so rabljene in brez računa) in jih boste prijavili v 30 dnevnem roku kakor to predvideva zakon, s tem niste v nobenem prekršku.

Niste v prekršku, ker 5. odstavek 31. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4461&d-49682-p=1&d-49682-o=2&d-49683-s=1&d-49683-p=1&d-49682-s=3&d-49683-o=1#) določa, da ste dolžni RTV sprejemnik (ali druge naprave) prijaviti v 30 dneh od dneva pridobitve, kar seveda tudi naredite. V kolikor začnete ponovno prejemati položnico za plačevanje RTV prispevka, enostavno ponovite postopek odjave.

5. odstavek 31.člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija

Daljši odgovor v nadaljevanju.

Ste se kdaj vprašali zakaj plačujete RTV prispevek? Imate dovolj te pristranske in neprofesionalne javne hiše? Veliko je bilo že izrečenega in zapisanega na to temo, od obupne kvalitete programa in oddaj, slabem pokrivanjem športnih dogodkov, obupnih športnih komentatorjih, neprofesionalnega in pristranskega poročanja in v zadnjem letu in pol celo hujskanje k nespoštovanju ukrepov za preprečevanje epidemije covida, kar je neposredno ogrozilo zdravje in življenja Slovenskih državljanov, ter neposredno povzročilo številne nepotrebne smrti naših sodržavljanov. Različnih razlogov, zakaj nekdo noče plačevati RTV harača je verjetno več, kot je zaposlenih v javni hiši RTV, kar je okoli 2000 javnih parazitov, prisesanih na državne jasli.

Da ne omenjam kolikokrat javno hišo RTV dejansko plačamo… Plačujemo direktni RTV harač v obliki RTV prispevka 12,75€ na mesec in plačujemo naročnine na kabelsko/digitalno televizijo, ki v programski shemi vključujejo tudi programe RTV SLO. To je že dvakrat plačano. Poleg obveznega RTV harača se javna hiša RTV napaja tudi direktno iz proračuna. V Erarju (erar.si – aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) z dvema klikoma ugotovimo, da je javna hiša RTV od leta 2003 prejela za vsaj 71 milijonov evrov dodatnega javnega denarja iz davkoplačevalske blagajne, na katero je javna hiša RTV prisesana tudi direktno. To je očitno že tretjič plačano. Davkoplačevalci to javno hišo plačujemo trikrat. Osebno ne poznam nobenega drugega izdelka ali storitve, za katero bi moral plačati trikrat, dobil bi pa en kos, pa še ta najnižje možne kvalitete. Poleg vsega pa predvajajo še oglase ali po domače reklame. Noro.

Nekateri sicer trdijo, da je RTV nekakšna družbena dobrina, da jo potrebujemo, nujno zlo. Mogoče jo res potrebujemo, mogoče je ne… Zagotovo pa bolj potrebujemo policijo, gasilce, šole, vojsko… Ste že kdaj slišali za »policijski prispevek« ali morda »šolski prispevek«? Jaz niti. Kljub temu še vedno imamo policijo, gasilce, šole, vojsko… Ker plačujemo davke, DDV, trošarine…, ki gredo v državni proračun iz katerega potem država zagotavlja potrebna sredstva za policijo, gasilce, šole, vojsko… in RTV haraču navkljub, tudi za RTV… Kljub temu, pa za javno hišo RTV prisilno dodatno plačujemo še nek bizaren prispevek direktno iz naših denarnic. Če je javna hiša RTV za državo res tako pomembna in potrebna, kot so recimo policija, gasilci, šole, vojska…, bo država že poskrbela za njeno napajanje, brez prisilnega RTV harača direktno iz vaše denarnice, sicer pa naj se javna hiša RTV znajde na prostem trgu in sama poskrbi za lastno preživetje ali pa naj preprosto crkne. Osebno sem prepričan, da javne hiše RTV v obliki zasebnega trobila strank KUL in njihovih botrov, jaz ne potrebujem. Ali jo potrebujete vi?

Vendar kako se lahko znebimo tega nasilnega in obveznega RTV harača? Vsi smo že slišali trditev, da je to nemogoče. Da so tega ne da narediti… RTV želi, da verjamemo pravljici, da je odjaviti »naročnino« nemogoče… to je poleg nasilnega načina uvedbe »naročnine« brez privolitve naročnika, praktično njihov edini trik. Vendar ni nemogoče. V bistvu je odjava naročnine RTV prispevka zelo preprosta.

Napaka številka ena je, da zgolj prenehate plačevati RTV prispevek in še naprej prejemate položnice, saj se vam bodo prej kot slej usedli na račun in znesek izterjali. Zelo slaba možnost.

Potrebno se je znebiti mesečne položnice, to pa lahko naredi kdorkoli s preprostim obrazcem Odjava RTV sprejemnikov, ki se nahaja na spletni strani javne hiše RTV https://www.rtvslo.si/files/RTV_prispevek/2015-10-20_priloga_odjava_fizicne_osebe.pdf

Foto: bralec

Zgoraj izpolnite osebne podatke »naročnika« na RTV prispevek. V primeru, da ste dejanski lastnik avtomobila obkrožite možnost a (razlogi v nadaljevanju), v kolikor pa niste lastnik avtomobila obkrožite možnosti a, b in c. V resničnost vaših izjav se ne bom spuščal, to prepuščam vašemu občutku za moralo in etiko, v kolikor imate moralne in etične pomisleke, pomislite na več 10 milijonov evrov dolgov, ki jih je država odpisala družini Zorana »Zokija« Jankovića in se zamislite… Kar je dejansko relevantno je, kakšne možnosti ima za preverbo resničnosti vaših izjav javna hiša RTV in njihova inšpekcijska služba.

Kar se tiče preverbe stanja glede radijskega sprejemnika v avtomobilu (možnost b in c na obrazcu) smo precej nezaščiteni, avto namreč nima enake ustavne nedotakljivosti kot ga ima vaše domovanje. RTV inšpektor bi lahko ugotovil (s pogledom skozi okno avtomobila), da imate radijski sprejemnik v avtomobilu brez posebne odločbe sodišča, če je to recimo možno ugotoviti s pogledom skozi okno avtomobila, zato je radijski sprejemnik v avtomobilu najlažje enostavno prijaviti. Razen v primeru, da je radijski sprejemnik v avtomobilu recimo pokvarjen, česar se ne da ugotoviti brez vstopa v avtomobil. Posledica prijave radijskega sprejemnika (obkrožitev zgolj možnosti a na obrazcu) bo, da boste morali plačevati RTV prispevek v višini 3,77 € namesto 12,75 € (9 € prihranka na mesec). V kolikor se s pogledom skozi okno avtomobila, ne da ugotoviti ali ima avtomobil radijski sprejemnik, ali pa je recimo vaš radijski sprejemnik v avtomobilu pokvarjen, lahko mirno obkrožite vse tri možnosti a, b in c, tako kot, če radijskega sprejemnika v avtomobilu nebi imeli.

Kakšne možnosti pa ima RTV inšpektor za vstop v vaše stanovanje ali avtomobil? Precej slabe, vendar z veliko mere napora in potratenega časa inšpektor lahko doseže, da pridobi odločbo sodišča in ga morate spustiti v stanovanje – vendar obstaja tudi za ta primer zelo preprosta zakonita rešitev, kjer v nobenem primeru niste v prekršku.

Zlato pravilo: RTV inšpektorja brez odločbe sodišča NIKOLI in pod nobenim pogojem ne spustite v vaše stanovanje ali avtomobil. Če nima odločbe sodišča mu niti ne odpirajte vrat, ali pa mu jih zaprite v obraz, če ste jih že odprli.

V kolikor se RTV inšpektor dejansko pojavi pred vrati vašega stanovanja iz kakršnega koli razloga, brez odločbe sodišča, ki bi mu vstop in pregled vašega stanovanja dopuščala, mu vstopa v stanovanje ali avtomobil ne dovolite pod nobenim pogojem. Tukaj se za RTV inšpektorja pojavi ogromen problem, namreč poiskati mora sodnika, ki mu bo podpisal sodno odločbo za pregled vašega stanovanja. RTV inšpektor mora sodišču predstaviti utemeljene razloge za sum, da bodo pri ogledu stanovanja ugotovljene kršitve predpisov. Poleg tega je pri tem treba izhajati, da se v ustavno pravico do nedotakljivosti stanovanja posega le v obsegu, ki je nujen za izvedbo nadzora. To velja tako pri dovoljevanju vstopa in ogleda kot tudi pri samem ogledu. Upoštevati je treba, da mora biti poseg v nedotakljivost stanovanja sorazmeren s težo kršitve predpisov, ki se pri tem ugotavlja. Vsaka nedovoljena dejavnost, ki se domnevno opravlja v stanovanju, ne more biti opravičljiv razlog za izdajo sodne odločbe, ampak mora utemeljenost varstva javnega interesa, ki se z vstopom in preiskavo stanovanja varuje, sorazmerno prevladati nad pravico lastnika ali uporabnika stanovanja do njegove nedotakljivosti. Drugače rečeno bi moralo sodišče presoditi, da je sum RTV inšpektorja, da vi imate televizor in teža vašega domnevnega prekrška sorazmerna s posegom v ustavno pravico do nedotakljivosti doma, poleg tega pa še utemeljiti varstvo javnega interesa. Precej težka naloga tudi za najbolj nepoštenega mafijskega sodnika.

Vendar glede na to, da Slovensko sodstvo deluje arbitrarno in redno krši temeljne ustavne in človekove pravice, se teoretično lahko na vratih vašega stanovanja pojavi RTV inšpektor s sodno odločbo, ki mu dovoljuje vstop in pregled v vašem stanovanju in/ali pregled vašega avtomobila. Verjetnost, da bo RTV inšpektor prišel do sodne odločbe je minimalna, RTV inšpektor pa je do te točke potrošil že precej dragocenega časa in sredstev… in čaka ga bridko razočaranje. V kolikor imate v stanovanju kakršno koli napravo za sprejemanje RTV programa jo preprosto pokažite; televizijo, računalnik, tablico, telefon… in izjavite, da ste vse naprave, ki si jih lastite, kupili rabljene brez računa preko malih oglasov (Bolha.com, Salomonov oglasnik…) v zadnjem tednu ali dveh (enako velja za avtoradio v avtomobilu) in se imate namen prijaviti na plačevanje RTV prispevka znotraj zakonsko določenega roka 30 dni od pridobitve naprave.

  1. odstavek 31. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4461&d-49682-p=1&d-49682-o=2&d-49683-s=1&d-49683-p=1&d-49682-s=3&d-49683-o=1#) pravi: »Kdor pridobi sprejemnik in v času pridobitve ni bil zavezanec za plačilo prispevka, mora v 30 dneh sprejemnik prijaviti RTV Slovenija, zavezanec pa mora spremembo naslova oziroma sedeža sporočiti RTV Slovenija najpozneje v 15 dneh po spremembi.«

Po tem, ko pridobite napravo imate po zakonu 30 dni časa, da jo prijavite. V tem grmu tiči zajec.

Neodvisno katere naprave imate in jih pokažete RTV inšpektorju, v kolikor ste jih pridobili v zadnjih 30 dneh (dokazno breme je na RTV inšpektorju, da naprav niste dobili v zadnjih 30 dneh) in jih prijavite znotraj 30 dnevnega zakonsko določenega roka je vse popolnoma zakonito in niste v prekršku. Prijavo sprejemnika naredite z obrazcem objavljenim na spletni strani RTV (https://img.rtvslo.si/_files/2021/07/06/5_362427313079517202_obrazec_prijava_fo.pdf). V tem primeru se boste seveda ponovno naročili na RTV prispevek, vendar je to malo verjeten scenarij, kjer se je RTV inšpektor pošteno potrudil, vas pa še vedno ni ujel pri nobenem prekršku ali nezakonitosti. Nenazadnje se lahko po kakšnem mesecu ponovno odjavite od RTV prispevka po istem postopku kot prvič. Verjetnost, da vas bo obiskal RTV inšpektor s sodno odločbo, ki bi mu dovoljevala pregled vašega doma je izjemno majhna, hkrati pa zaradi določil 31. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija, v kolikor izjavljate, da ste naprave pridobili v zadnjih 30 dneh in jih tudi v 30 dneh od dneva pridobitve dejansko tudi prijavite, niste v nobenem prekršku.

Plačilo prisilnega RTV harača se lahko (na žalost) z obrazcem Odjava RTV sprejemnika odjavi za največ 36 mesecev. Seveda na obrazcu za odjavo zapišete, da se želite odjaviti za 36 mesecev, po izteku 36 mesecev, pa boste morali obrazec ponovno poslati javni hiši RTV.

V kolikor ste obkrožili na obrazcu možnost a,b in c, kot razlog za odjavo na obrazcu Odjava RTV sprejemnika navedite: »Nimam televizijskega in/ali radijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal televizijske in/ali radijske programe, niti v avtomobilu.«

V kolikor ste obkrožili na obrazcu samo možnost a, kot razlog za odjavo na obrazcu Odjava RTV sprejemnika navedite: »Nimam televizijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal televizijske programe.«

Možnost, da dovoljujete pooblaščeni osebi RTV, da v treh mesecih opravi preverjanje dejanskega stanja, seveda obkrožite NE, torej tega ne dovolite.

V tem primeru boste morali podpis na obrazcu Odjava RTV sprejemnika overiti na upravni enoti. Strošek overovitve podpisa na vaši lokalni upravni enoti je 3 €. Poudariti je potrebno, da upravna enota overja zgolj pristnost vašega podpisa in ne resničnosti navedb v obrazcu. Upravna enota se z vsebino dokumenta ne ukvarja. Priporočam, da podpis overite na upravni enoti, saj je strošek overitve na upravni enoti zgolj 3 € (pri notarju je ta strošek bistveno višji).

Neobvezni rubriki e-naslov in telefonska številka pustite prazni. V kolikor bo imel RTV kakšne »nejasnosti«, naj vam pošljejo zadevo po redni pošti, tako kot vam že vrsto let pošiljajo položnice za RTV harač. Vi lahko, v primeru nejasnosti, RTV kontaktirate po emailu ali telefonu kadarkoli (podatki so navedeni na vrhu obrazca Odjava RTV sprejemnika). Zapišite kraj in datum, podpišite, overite podpis na upravni enoti in pošljite po pošti na naslov naveden na vrhu obrazca Odjava RTV sprejemnika. Tako bodo položnice za plačevanje RTV prispevka prenehale prihajati za naslednjih 36 mesecev (ali pa boste plačevali samo 3,77 € zgolj za radijski sprejemnik, v primeru, da ste se odločili za to možnost).

V kolikor bodo na RTV poskušali ignorirati vašo Odjavo RTV sprejemnika in vam bodo še naprej pošiljali položnice, jih pokličite (telefonska je na vrhu obrazca) in zahtevajte, da vam na podlagi vašega poslanega obrazca nehajo pošiljati položnice.

Tukaj se mogoče komu zdi, da je s tem veliko dela. Potrebno je izpolniti obrazec, overiti podpis in poslati, potem pa čez 36 mesecev ponovno ponoviti celoten postopek. Vendar v 36 mesecih boste privarčevali 459 € (12,75 € x 36 mesecev), če dodamo še provizije za plačevanje položnic lahko znesek mirno zaokrožimo na 500 €. V kolikor nekdo plačuje samo radijski prispevek, namesto televizijskega, v višini 3,77 € na mesec, pa prihranek znese 323 € (8,98 € x 36 mesecev). Če vam postopek odjave vzame 1 uro vašega časa, je to zelo dobro plačana ura… vsaj za povprečnega državljana, ki mu država ne odpisuje na desetine milijonov evrov davčnih dolgov, kot recimo družini Janković. Za tiste, ki bi se želeli odjaviti od tega RTV harača zaradi osebnih prepričanj, kot recimo besa zaradi nepotrebno izgubljenih življenj naših sodržavljanov, ki jih je neposredno povzročila javna hiša RTV s svojim transparentnim hujskanjem k nespoštovanju ukrepov proti širjenju virusa v teh težkih časih epidemije, pa je verjetno teh 500 € čisti dobiček, češnjica na torti, saj jim bo že samo vedenje, da ne plačujejo RTV harača in financirajo te javne hiše zla, prineslo veliko veselje.

Za 500 €, kolikor znese prihranek v 36 mesecih si lahko kupimo marsikaj. Za 500 € lahko recimo dobimo 200 kg kruha, 400 litrov mleka, 500 kg banan, 250 burekov, 500 litrov kurilnega olja, 10 metrov drv, 10 parov čevljev, počitnice, kolo, 4 letne vinjete pa še ostane za eno večerjo v restavraciji… Karkoli je vredno več kot javna hiša RTV.

Po 36 mesecih prihranka boste že toliko v plusu, da lahko po treh letih, ko boste spet morali na upravno enoto overiti vaš podpis, pripravite recimo 5 obrazcev z različnimi datumi za naslednjih 15 let, strošek bo 15 € (3 € x 5 obrazcev) za overitev podpisov na petih obrazcih, kar je glede na skupni prihranek zadnjih 3 let zanemarljivo. Prednost tega je, da vam naslednjih 15 let ne bo potrebno na upravno enoto, razen, če se v tem času obrazec spremeni. Lahko se odločite ostati na varni strani in recimo overite samo 2 obrazca, pa imate še vedno mir naslednjih 6 let (po treh letih samo pošljete drugi obrazec).

Manj kot nas bo plačevalo RTV harač in večje stroške kot bodo imeli RTV inšpektorji s poskušanjem neučinkovitega ugotavljanja dejanskega stanja, kjer vas ne morejo zalotiti v prekršku, bolj bo javna hiša RTV odvisna od davkoplačevalske blagajne. Na srečo davkoplačevalcev lahko spremljamo vsak evro našega denarja, ki se steka v to predimenzionirano javno hišo RTV in ko bodo tej zneski postali dovolj visoki, gledanost pa bo še naprej vztrajno padala, se bo prej kot slej postavilo vprašanje, ali je tega starega in bolnega mastodona še vredno hraniti, ali pa ga je bolje odpeljati za štalo in milostno pokončati. Kdo pa želi neposredno podpirati smrti sodržavljanov, ki jih povzroča v času epidemije javna hiša RTV s hujskanjem proti ukrepom za preprečevanje širjenja smrtonosnega virusa. Najučinkovitejši način glasovanja, je glasovanje z denarnico in prisilni RTV harač je kot nalašč za glasovanje z denarnico.

Jure Trunk, Slovenija

VIRdemokracija
Prejšnji članekEvropski parlament na slepem tiru
Naslednji članekIzjava za javnost: SD s kondomi v politični boj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj