Piše: Marjeta Lindič

Poduk v parlamentu o ločenosti Cerkve od države je pokazal, kako brutalna je ta ločenost, ki povzroča popolno odsotnost  krščanskega etosa v Sloveniji v primerjavi s sosedami, še posebno s Hrvaško.

Kot laični vernik starejše generacije si drznem pokazati na škodljivost te brutalne ločenosti s pomočjo odlomkov iz Psalmov, ki so svetovna dediščina in so izven dosega ločenosti.

Do solz ganljiv in poetičen je odlomek iz Psalma 85: » Usmiljenje in zvestoba se bosta srečala, pravičnost in mir se poljubila; zvestoba bo pognala iz zemlje, pravičnost se sklonila z neba.« Trenutno sta v Sloveniji zelo na slabem glasu tako usmiljenje kot zvestoba, da  pravičnosti in miru niti ne omenim.

Še dodatno pa podkrepi to našo duhovno bedo Psalm 73: »Kako dober je Bog pravičnim, tistim, ki so čisti v srcu. Meni pa so se noge skoraj zapletle, kmalu bi spodrsnilo mojim korakom. Ko sem namreč videl, kako dobro gre krivičnim, sem bil nevoščljiv tem bahačem. Ne muči jih namreč nobena nadloga, njihovo telo je močno in zdravo. Ni jih zraven, ko se ljudje mučijo, šiba jih ne tepe kakor druge. Zato je ošabnost njihova ogrlica, oblačijo se v nasilje. Zaliti obrazi izžarevajo krivico, iz srca jim vrejo neumnosti. Posmehujejo se in govorijo hudobno, pregrešno govorijo zviška. Zato njihovo ljudstvo drvi za njimi, in vse njihove besede požirajo……… in za konec: Če pa bi dejal: » še jaz bom govoril kakor oni, bi se rodu tvojih sinov izneveril. Jaz pa sem srečen v Božji bližini, v Gospoda Boga sem postavil svoje zatočišče.«

Izbiramo lahko med izvirnim grehom, ki je razkol in med tem, da bomo lahko  v prihodnosti upali na zmago usmiljenja in zvestobe, pravičnosti in miru, pa tudi na odsotnost nevoščljivosti, » saj ljudje ne zahtevajo nič drugega kot to, da bodo lahko upali, da je prihodnost lepša, « pa meni predsednik vlade.

Za konec lahko napišemo – blagor zamejskim Slovencem v Italiji in Avstriji, kjer je ločenost Cerkve od države blagohotna in se to odraža tudi v kulturnem in splošnem  življenju.

P.S. Psalmi so vzeti iz molitvenega mesečnika Magnificat, citat PV pa iz Domovine.

Marjeta Lindič, Slovenija

VIRdemokracija
Prejšnji članekTitova velika prevara zavaja in razkol ohranja!
Naslednji članekČas je za vlado narodne enotnosti. Zakaj in čemu?