Piše: Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Z veliko zaskrbljenostjo smo pospremili informacijo, da je Okrajno sodišče v Ljubljani na prvi stopnji nekdanjega urednika Demokracije Jožeta Biščaka in zunanjega sodelavca Aleksandra Škorca obsodilo na pogojni kazni zaradi glose Presežki 5, ki je bila objavljena decembra 2020. Menimo, da gre za nezaslišan poskus zastraševanja tistih novinarjev in urednikov, ki ne podpirajo postmodernističnih vrednot.

V sami naravi (še posebej tiskanih) medijev je, da imajo tudi lahkotnejše, zabavne in mestoma senzacionalistične rubrike. In glosa, ki jo je napisal Škorc in objavil Biščak, je take narave, zato je bila objavljena na zato natančno določenem mestu v reviji in kot taka jasno označena. Škorc se je v zapisu, ki meji na znanstveno fantastiko, na zajedljiv in senzacionalističen odzval na vladno neukrepanje proti ilegalnim migracijam, ki ogrožajo ne samo Slovenijo, ampak evropske narode nasploh. Zapisal je, če se vlada ne more spopasti z ilegalnimi prehodi meje, bo to storil Bog, ki se ne bo ustavil le pri ilegalnih migrantih, ampak bo obračunal z vsemi slabimi ljudmi na Zemlji, ne glede na raso. Sodnik je v tem prepoznal žalitev človeškega dostojanstva.

Najbrž je Škorčeva glosa koga šokirala, vznemirila ali užalila, toda tak način pisanja je v samem središču ustavnopravnega varstva svobode govora. Kdo se lahko ne strinja s takim pisanjem, kdo lahko meni, da taki zapisni niso dobri, kdo lahko meni, da je uporaba močnih besed škodljiva in neprimerna, toda, kot pravi večina ustavnih pravnikov, ki jemlje svobodo govora dobesedno in v njenem izvornem pomenu, »je v jedru ustavnopravnega varstva svobode izražanja prav takšno – žaljivo, vznemirjajoče in šokantno – izražanje.« Poleg vsega je bil Škorčev zapis objavljen na straneh revije, ki so jasno označene kot satirične, karikaturne in glosistične. Toda po mnenju sodnika je vseeno, ali je to zapisano na satiričen način ali ne; po njegovo je bilo storjeno kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika RS. To je skrb vzbujajoče, saj je sodnik posegel v samo vsebino revije in njeno strukturo. To ne pomeni samo, da grožnja kazenskega pregona visi nad vsemi mediji, ki imajo satirične rubrike (ne glede na to, da so jasno označene), ampak tudi nad mediji, ki so namenjeni zabavi, satiri, glosi, karikaturi.

Čudimo se tudi, da je sodnik zvesto sledil tožilstvu. Aleksander Škorc je dobil pet mesecev zapora oziroma dve leti pogojno, Jože Biščak pa šest mesecev zapora oziroma dve leti pogojno. Urednik je torej dobil višjo kazen kot pisec besedila. Kaj takega ne pomnimo. Zdi se, da tarča pregona nista bila Škorc in Biščak, ampak revija Demokracija, ki ima jasen in odklonilen odnos do ilegalnih migracij.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

September 2022

Prejšnji članekVlada hiti s spornimi spremembami Družinskega zakonika
Naslednji članek»…Ne frak in ne talar…«, ampak drhal!