Piše: Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev zavrača negativno propagando in nedopustne prakse predstavnikov strank tranzicijske levice proti novinarju, zgodovinarju, publicistu in dokumentaristu dr. Jožetu Možini ter poskus, da se ga izloči iz delovnega procesa v javnem zavodu RTV Slovenija zaradi nedavne pregledne informativne oddaje Utrip dne 15. januarja 2022. Še zlasti to velja za javne pozive predsednice SD Tanje Fajon, ki ves čas zatrjuje, kako se bori za medijsko svobodo, njena dejanja pa kažejo ravno nasprotno.

Kar pa je najbolj skrb vzbujajoče in obsojanja vredno, pa je poskus “zdravil sil” naslednikov totalitarnega režima, da javno zavod suspendira Možino ter v. d. urednika informativnega programa TVS Jadranko Rebernik. Glede na to, da se v suspenzu ni znašla niti razvpita voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič in to kljub njenemu neprofesionalnemu nastopanju v oddaji Tarča dne 13. 1. 2022 proti edinemu gostu oddaje Francu Kanglerju, je nesprejemljivo, da skuša globoka država preko svojih izpostav v javnem zavodu RTV Slovenija izkoristiti svoj vpliv in izvajati pritiske na novinarsko avtonomijo sodelavcev zavoda, ki razmišljajo in delujejo drugače. Povedano drugače: takšni pritiski na Možino in na Rebernikovo kažejo na to, da tranzicijska levica, še zlasti pa stranke KUL, še vedno delujejo v duhu, ki ga izraža pred 50 leti v Splitu izrečeni citat razvpitega komunističnega politika Staneta Dolanca (“Predvsem nam mora biti popolnoma jasno, da smo v tej državi komunisti na oblasti. Če ne bi bili mi, bi to pomenilo, da je nekdo drug, ampak temu za zdaj ni tako in tudi nikoli ne bo.”).

V združenju ob tem dodajamo, da je razlog za tako pobesnel odziv dela politike na oddajo Utrip predvsem v tem, da je avtor Možina na preprost in razumljiv način prikazal zlaganost mita o t. i. dražgoški bitki. Ob tem dodajamo, da ima dr. Jože Možina potrebne kvalifikacije, saj se je kot zgodovinar lotil medvojnega in povojnega obdobja v obsežni monografiji “Slovenski razkol”, za katero je prejel več nagrad. Povsem očitno je torej, da gre v primeru gonje proti avtorju zadnje oddaje Utrip za strah pred resnico ter poskus umazanega boja za oblast, kar je zaradi bližine parlamentarnih volitev še toliko bolj očitno.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

VIRdemokracija
Prejšnji članek“Točno opoldne” slovenskih aprilskih volitev
Naslednji članekKriza Zahoda

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj