Piše: Frančiška Buttolo

Štefančič, dr. Musar in dr. Pirnat so prava katastrofa. Puška v koruzi, edini pravno sprejemljivi ukrep ali sredstvo proti pandemiji v Sloveniji?

Televizijski voditelj in dva pravnika, so 7. junija 2021 v oddaji Studio City na TV Slovenija, obtoževali vlado, ker ni vrgla puške v koruzo in s tem povzročila vsaj 100 000 smrti med neusmiljeno pandemijo. Saj človek ne more verjeti, kakšne neumnosti klatijo v nekaterih televizijskih oddajah!!

V oddaji Studio City (po domače Na juriš), ki jo vodi gospod s konjskim repom, pa si res povsem razveljavili pojem vladavine prava! Človek pomisli, ko posluša te tri umetnike prava, da je vladavino prava od vseh politikov v človeški zgodovini še najbolj spoštoval Hitler.

On namreč ni kršil tedanjega nemškega prava, ki mu je po mnenju številnih pravnih strokovnjakov zagotovil legitimnost Carl Schmitt (1888-1985), nemški politični teoretik in pravnik, o katerem pišejo  tudi tole: Nekateri filozofi menijo, da je bil najvplivnejši nemški politični mislec 20. stoletja, medtem ko mu drugi pripisujejo, da je izdelal teoretsko podlago nacionalsocialističnega režima in slednjemu zagotovil legitimnost. Tako najdemo ocene, ki Schmitta proglašajo za »kronskega jurista tretjega rajha«, kot tudi mnenja, ki ne dajejo poudarka politični morali. Iz njegovih del so črpali številni filozofi, tudi Walter BenjaminLeo Strauss in Slavoj Žižek(Wikipedija, 10. 6. 2021, ob 9.19).

Zadnja oddaja Studio City je bila pravi blagoslov za pravno neizobražene gledalce. Odkrito je razgaljala takšno nevarno vladavino prava, ki ni pravo za ljudi, temveč za pravniške špekulante in manipulante, predvsem pa za diktatorje, kot so bili Hitler, Tito, Stalin, vsak s svojim kriminalnim pravom, še bolj pa s svojevoljnim razumevanjem te besede, ki je na samem začetku sleherne človekove skupnosti, ko se ta že lahko imenuje DRUŽBA. Osebno menim, da je pravo – pogosto ga, zlasti v krščanstvi, skoraj povsem nadomešča izraz ljubezen – osnova sleherne vere. Transcendenca pa ne pomeni v verah nič drugega, kot nujnost prava, nujnost človeškosti, ki je tako bistvena za človeško družbo ali celo skupnost, da jo je mogoče zagovarjati samo z vidika največje in najvišje možne avtoritete, v krščanstvu seveda Boga.

Ker pa večina pravnih sistemov nastaja v povsem določenih družbah z vsemi napakami, ne morejo biti popolni. Njihovo popolnost in nepopolnost pa potrjuje zlasti število dobrih pravnih rešitev in število žrtev določenega prava. Tudi ko na pravnike vplivajo politike in še marsikaj drugega, so glavni krivci za sprejemanje napačnih odločitev PRAVNIKI, ne politiki, bankirji, določene verske skupine itd. Žal.

Niso politiki krivi, če so zakoni slabi, pomanjkljivi, nečloveški. Za takšne napake, namerne ali nenamerne, so krivi pravniki.

Ampak voditelj oddaje Studio City (lep slovenski naslov na slovenski nacionalni televiziji, ni kaj), voditelj z dolgim konjskim repom, in še daljšim jezikom, je brez pomisleka podpiral dva čudaška gosta, ki sta dokazovala, vsaj tako ju je bilo mogoče razumeti, da je bil Hitler sicer lahko karkoli, vendar pa je spoštoval vladavino prava, pravzaprav kar pravo samo, kakršno je veljalo, ko je vodil nemško vlado. Tako je bilo namreč – edino logično – mogoče razumeti razpravo v oddaji Studio City.

No, bi lahko dodali, posledice Hitlerjeve vladavine pa so bile tudi pravno sankcionirane, seveda, na različnih pravnih procesih, zlasti na nüremberških, kjer so sodniki kaznovali – ne  neupoštevanje zakonov – temveč njihovo UPOŠTEVANJE. Branili pa so se, vsi obdolženci, predvsem s praznim izgovorom, da saj so vendar ravnali dosledno v skladu z veljavno zakonodajo. Spoštovali so torej takratno edino veljavno vladavino prava v nemški državi.

Nesramno so pričakovali, da bo zavezniška pravna roka umila hitlerjanske pravne, krvave, roke. Jasno. Marsikaj od tega jim je tudi uspelo.

Vlada v Sloveniji pa je obtožena, ker ni povzročila vsaj 100 000 žrtev pandemije, saj bi bilo to edino v skladu z vladavino prava oziroma s pomanjkljivo slovensko zakonodajo v primeru svetovne epidemije ali pandemije, ki nas ogroža.

Približno pol ure sta pravnika skoraj dobesedno hvalila Hitlerja, ker je do potankosti upošteval nacistične zakone v svoji neskončno pravni državi.
Smrt narodu, svobodo vladavini prava s pomanjkljivo zakonodajo, tako je bilo mogoče razumeti pravni poduk imenovane trojice.

Res niti malo ne pretiravam. Gospod super pravnik in gospa neoporečna pravnica sta namreč pod pretvezo, da je vlada kršila celo vrsto ustavnih členov, z globoko zaskrbljenostjo namigovala, da je vlada s svojimi ukrepi zagrešila strašen zločin, ki je imel za posledico veliko prenizko število smrtnih žrtev zaradi pandemiji.

V svoji trampovski maniri naj bi bila slovenska vlada namreč brez vsakršnega premisleka poskrbela predvsem za čim manjše posledice pandemije, namesto da bi ravnala skladno z zanič zakonodajo. Tako ji je uspelo prav tisto, vsaj po mnenju obeh super pravnikov, kar ji nikakor ne bi smelo uspeti – ohranitev kolikor je bilo le mogoče nizkega števila žrtev in delovanje gospodarstva. To dvoje pa je skrajno nevarno, ker lahko povzroči volilno zmago tistih, ki ne smejo premagati Levice, pravzaprav tiste levice, ki nadaljuje svetle tradicije komunistične partije.

Zato – kot smo lahko ugotovili na koncu pogovora – grozi Sloveniji velika nevarnost, če se bo pandemija ponovila in bo vlada ponovno ukrepala v korist ljudi, ne pa skladno z ustavo, naperjeno proti vsakršnim človekovim pravicam v primeru, ko je ta naša ljuba ustava totalno pomanjkljivo pokrita tudi z ustreznimi zakoni. Če bodo na primer prišli Marsovci in streljali po ljudeh, se jim ne smemo upreti, ker nimamo ustreznih zakonov za boj proti nezemeljskim bitjem. Zares, ne samo za vic.

V takšnih primerih ne bi smela vlada torej ničesar storiti, lahko pa bi vrgla puško v koruzo, da bi vsi videli, kako je nesposobna. To se “traži”!!

Takšno dolgočasno jalovo razpredanje dveh super nadzemeljskih pravnikov pri gospodu voditelju na TV Mars je res ena najbolj predrznih misij nemogoče, Dobesedno tragični poskus rehabilitacije domnevno pravno brezhibne vladavine v Hitlerjevi diktaturi.
Bili so – vsi trije razpravljalci – še slabši, kot bi bili Titovi komunisti, ki jim tako zvesto služijo.

Frančiška Buttolo, Ljubljana

Prejšnji članekOdprtje razstave “Ponosni na Slovenijo – 30 let”
Naslednji članekAli je kultura nad politiko, ali pa je politika nad kulturo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj