Piše: Franc Mihič

Na slovesnosti na Menini planini v spomin partizanov, ki so se spomladi leta 1945 izvili iz sovražnikovega obroča, je bil govornik Zvone Dragan.

V svojem govoru  je zopet zavajal in blatil nasprotnike komunizma in revolucije, da so bili zakrknjeni pristaši okupatorjev, niso upoštevali celo dramatičnega poziva kralja Petra Karađorđevića, septembra leta 1944, da morajo domobranci, ustaši in četniki pristopiti k narodno-osvobodilni vojski. Če bi ti prestopili k partizanom, se gotovo ne bi zgodili povojni poboji v takšni obliki in obsegu. Tisti, ki so takrat namerno preslišali ta dramatičen poziv, ki je bil usklajen z zavezniki, bi lahko preprečili povojni masaker.

Kako je lahko Zvone Dragan pripisal nasprotnikom Tita, da so namerno preslišali tudi kraljev poziv? Nasprotniki revolucije tedaj že niso več verjeli Titu, ki je v Jugoslaviji začel in izvedel državljansko vojno in likvidiral vse, ki so mu nasprotovali. Res je, da so kralj Peter Karađorđević in njegova vlada v izgnanstvu, enako kot zavezniki, tedaj podprli Tita, ker jim je ta lagal. Prevaral je Churchilla in zahodne zaveznike, ko je obljubil, da bo po končani vojni v Jugoslaviji demokracija. Obveščevalna služba Tita, je pomoči angleških pro – sovjetskih obveščevalcev-, zavedla Churchilla in zaveznike, češ da se edino Tito bori proti nemškemu okupatorju. Ta Titova prevara je bila osnova za poziv kralja, da morajo tudi ostala vojaška gibanja, nasprotniki komunizma, pristopiti k Titovim partizanom. Dejstvo pa je, da so ob koncu vojne bili za Tita  največja ovira, da prevzame oblast, četniki, kraljeva vojska v domovini, imenovani tudi »plavogardisti, in podobni drugi domači nasprotniki, ne pa okupatorji, Nemci, ki so tedaj že umikali.

Tito je tudi vedel, da bodo z Nemci lahko opravili le zavezniki, ki so vojaške velesile. Tito je sam rekel, da je v Jugoslaviji med okupacijo potekala državljanska vojna in je bil glavni cilj komunistov prevzeti po vojni oblast in uvesti režim po sovjetskem vzoru. V knjigi »Titova velika prevara« berem, da so na podlagi šele pred kratkim dostopnih arhivskih dokumentov odkrili  »eno največjih napak v drugi svetovni vojni«, kot je priznal Winston Churchill – zavezniško podporo Titu. Da je prišel na oblast in jo obdržal vse do smrti, je moralo umreti več kot 400.000 njegovih rojakov.

Na slovesnosti v spomin bojev partizanov na Menini planini, pa je Zvone Dragan slovenski javnosti zopet povedal, češ da so bili nasprotniki komunizma tako pokvarjeni, da jih je celo sam kralj Peter Karađorđević obsodil in podprl partizane. Jugoslovanski kralj Peter Karađorđević in zahodni zavezniki se zagotovo niso ustrelili v lastno koleno. Tita so podprli zato, ker so verjeli njegovi obljubi, da bo po končani vojni uvedel demokracijo. Tito je zahodne  zaveznike zavajal, prevaral in je uvedel komunizem, režim, ki ga je vodil vse do svoje smrti.  Obče je znano, da kralji nikoli ne podpirajo komunizma, saj ta kralje odstranjuje. Kralj Peter Karađorđević ni podprl Tita, da bo postal voditelj komunistični režima. To je zavajanje, nadaljevanje hladne državljanske vojne, posmeh demokraciji demokratične Slovenije. Do kdaj še?

Franc Mihič, Ribnica

VIRdemokracija
Prejšnji članekOdprto pismo – bližajo se predsedniške volitve
Naslednji članekŠe o ločitvi Cerkve od države