Piše: Rajko Topolovec

Pred Božičem sem si kupoval zimske čevlje. V eni vrečki sem imel PC dokument in masko,  v drugi pa denarnico , telefon in očala.  Na parkirni ploščadi pred OBI-  jem  v Ptuju je bil  postavljen beli  kontejner za testiranje.   V vrsti za testiranje na kovit je menda stalo največ tistih, ki so za BOŽIČ kam nameravali. (So kar počakali na rezultat).    Katerih je bil test negativen – ( niso bili kužni), so  brž sedli v avtomobile in odšli. Kateri pa so bili okuženi – pozitivni,  pa so še nekaj časa  preklinjali, (vlado, kajpak) in se spraševali kako je to mogoče?

Na poti domov z novimi čevlji,  pa sem na drugi strani Drave – na Zadružnem trgu v Ptuju zagledal   podobno vrsto, kjer so se  proti epidemiji cepili v tako imenovanem »koruzjaku«!  (Za »koruzjak« v Ptuju sem že slišal preden sem postal Ptujčan, ko sem še osem let  stanoval v bližnjem Kidričevem,  kjer se delal aluminij) .

 V času , ko še  ni  bilo železnice, je – »koruzjak« ( sedaj kulturna dvorana  v naši KS Breg),   bil  gostilniški  hlev – štala za konje »furmanov« in v lasti bližnje »furmanske« gostilne  Strašil-a, kjer  so »furmani«  prenočili skupaj s konji. Konje so  tukaj nahranili in očedili, da so naslednji dan spet bili na red za nadaljevaje dolge »furmanske poti«.  Takrat še na  dolgi poti iz zahoda  na vzhod , ni bilo med   Mariborom in Varaždinom   mosta preko Drave, kot je bil ta v Ptuju pri Strašil-u, kjer  so most  v  posameznih  obdobjih   zapirali in seveda drago računali  mostnino.

In še nekaj  o nekdanjem  lastniku »koruzjaka« in  »furmanske« gostilne – o gospodu  Straši-li:    Ne morem reči,  da je bil »ptujski Nemec- »nemčur« kot se je reklo; saj  tudi pred koncem vojne ni zbežal v Avstrijo.  Po narodnosti je bil  Čeh. Je pa  po vojni kot premožni in  kmet  bil  »trn v peti osvoboditeljev«, saj so ga v tem času tudi  ustrelili   skozi straniščna vrata. (Mogoče tudi zato,  da so mu potem lažje  plenili). Že moj  umrli sosed preko ulice – tudi sin  premožnega Ptujčana. Njegov oče je bil prijatelj   g. Strašil-a  in prav tako barona  Lipitt-a iz te strani Drave odnosno dvorca v  Turnišču. Imeli so tudi enake avtomobile  DKV in so si tudi po tej  plati imeli kaj za povedati.

 Vračam se k naslovu – »ugotavljanje  o dveh vrstah«,  ko se je v vrsti – ob Puhovi cesti  le ugotavljalo,  v  vrsti na Zadružnem trgu pa  preprečevalo!!  In, ko vsak dan  poslušam – berem  statistiko  težje bolnih in umrlih zaradi te  epidemije, se spomnim  na  strah  pred izpitom  mojega prof. statistike na 0rganiaciji  –  g. Rudija   Šelige , ki je bil tudi znani Slovenski pisatelj  in pozneje  minister za šolstvo. V mislih torej imam  statistične zaznave vsakodnevnih  poročil, da je v  bolnicah na intenzivni  negi  kar 78% necepljenih, umrlih pa da je celo 91% necepljenih.

Rajko Topolovec, Ptuj

VIRdemokracija
Prejšnji članekKaj bo z nami?
Naslednji članekKo dejstva številk spregovorijo, KULci obmolknejo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj