Piše: Jože Likar

»Mi bomo delali drugače!« To obljubljajo ljudje, ki so se zbrali okrog Roberta Goloba in njegovega gibanja »Za svobodo in demokracijo!«

Ker gre za ljudi, ki bi jih Milovan Djilas imenoval »najnovejši razred«, ki so vnuki ali morda pravnuki Kidričev, Mačkov, Kardeljev, Ribičičev, predvsem pa ideološki dediči zločincev. To so ponosni dediči komunistične partije z zajamčenim revolucionarnim poreklom od Čebin do Murgel. Prepletenost teh struktur od upravnih organov, sodstva, šolstva, levih političnih strank, tako imenovanih umetnikov, sindikatov in civilno družbenih gibanj, mirne duše imenujemo udbo- mafijska greznica.

Kako drugače naj bi to bilo? V teh dneh, ko govorimo o osvoboditvi Trsta, bi opozoril, kako je osvoboditev doživljal takratni pomočnik Ivana Mačka Matije, Albert Svetina – Erno.

»V Trst sem prišel po cesti ob morju. V lepi vili je bil center OZNE. Vsi načelniki, ki so z Mačkom prišli iz Bele Krajine in izbranci Akademije Dzeržinski (Mitja Ribičič) so bili pred veliko nalogo. Maček je izvajal množične aretacije. Aretacije so potekale po seznamih, ki so jih pripravili v Beli Krajini. Skupaj s tržaško OZNO in italijanskimi garibaldinci so terorizirali mesto Trst. Prihod OZNE je bil enak prihodu GESTAPA. Tržačani so bili srečni, da so prišli anglo-američani. Bili so jim v zaščito. Mnogo njihovih oficirjev so vabili v svoje hiše, da so jih obvarovali pred nasiljem komunistov. Taka je bila svoboda pod škornjem komunistov.«

Svetina se je v mesecih po resoluciji INFORM- biroja z begom rešil na Madžarsko, njegovi oznovski tovariši pa so bili v gnoju zakopani pred njegovo rojstno hišo v Dolnjih  Ležečah pri Divači in prežali nanj. V osamosvojeno Slovenijo se je vračal kot madžarski državljan po osamosvojitvi.

Tudi Angela Vode, prepričana komunistka, je okusila gestapovske zapore in zapore OZNE. V svojih spominih je zapisala, da to niso bili ljudje, pravi neandertalci. Oznovci so bili večji suroveži kot gestapovci. Na Nagodetovem procesu je bila obsojena na dvajset let zapora. Šest let jih je odslužila v človeka nevrednih razmerah. Tudi po izpustitvi iz zapora sta bili ona in njena sestra brez vseh pravic.

Kako drugače bo Golobova jata delovala danes nam lahko pove knjiga Rada Pezdirja: Vzporedni mehanizem globoke države. Ob vseh dobro plačanih varuhih pravne države iranski pazdarani mirno nakazujejo dve milijardi dolarjev na račune Miki Mišk, Ane Karenine? In policist, potem ko v šestih dneh prouči dvajset tisoč spisov ugotovi, da s temi računi ni prav nič narobe. Parlamentarna komisija, ki jo je vodil Anže Logar je ugotovila, da je bilo narobe marsikaj. Urad za preprečevanje pranja denarja, tožilstvo, policija, sodstvo so sklenili »naj gre ta kelih mimo njih«. Že vedo zakaj. Sodnik Radonjić, ki je oprostil nič krivega Milka Novića bi lahko v evropskem parlamentu pojasnil, kako pravna je naša država in kdo pritiska na neodvisne sodnike.

Knjiga dr. Rada Pezdirja ima več kot šeststo strani. To niso pravljice »na neznanem kraju, neznan komunikacijski način, ob neznanem času, neznane obljube, neznane nagrade«. To so dokumenti o naši globoki državi, ki je iz Slovenije odtujila desetine milijard evrov. Večina državljanov Slovenije je na minulih volitvah dala takim poslom proste roke. Vlada, ki se nam obeta je jata črnih krokarjev, ki bo brez sramu uničevala delo poštenih Slovenk in Slovencev in za vse svoje lumparije krivila vlado Janeza Janše. Njihove svinjarije pa niso kazniva dejanja, to nam je pojasnila že pokojna Zdenka Cerar. Dodatno je to pojasnil Zoran Janković: »Ker sem nasprotnik Janše, se mi ne more nič zgoditi!«

Golob je za zdaj obljubil dva dni v tednu brez mesa. Dovolj sem star, da se spomnim »zlatih Titovih časov«, ko smo bili tudi cel mesec brez mesa in je mama preštevala koliko krompirjev lahko da kuhat. Te zlate čase nam bodo »ponosni nasledniki komunistične partije« v kratkem spet vrnili. Mi, ki se počasi umikamo iz arene življenja bomo nekako preživeli, za mlade in ambiciozne pa v komunistični svobodi ni bodočnosti.

Jože Likar, Otlica

VIRdemokracija
Prejšnji članekJaša Jenull – najbolj prepoznaven obraz protestov
Naslednji članekKaviar levičar jenull