Piše: Anita Gužvič

Predstavljamo vam novo oddajo Glas ljudstva, ki bo vsak dan ob 21.00 na Nova24TV. Odpravili se bomo na ulice in povprašali ljudi, kaj menijo o aktualnih političnih temah. V prvi oddaji nas je predvsem zanimalo, ali res večina državljanov nasprotuje pogoju PCT. Ali res vlada takšno nezadovoljstvo med državljani, kot ga želijo prikazati mediji? Kaj si večina misli o protestih? Naša novinarka Aleksandra Jug se je odpravila na teren poizvedovat in preverit, kakšno je dejansko stanje in kako ljudje gledajo na proteste in ukrepe za zajezitev koronavirusa. Na različnih lokacijah je spraševala državljane, ali podpirajo proteste proti PCT, kaj menijo o nasilju na protestih, in ali se sami z ukrepi strinjajo. Odgovori vas bodo morda presenetili, saj po poročanju mainstream medijev vlada vsesplošno nezadovoljstvo, morda pa bodo le potrditev, da se želi pred volitvami umetno ustvariti atmosfero in občutek, da ljudje ne podpirajo ukrepov in tudi vlade. Zagotovo pa je najbolj navdušila gospa na koncu oddaje!

Po podatkih policije naj bi se na sredinem protestu prejšnji teden zbralo okoli 10 tisoč ljudi, ki nasprotujejo pogoju PCT. Morda se to zdi velika masa ljudi, a v primerjavi z vsemi državljani je to le peščica, ki nima glasu za celotno Slovenijo. Novinarka Aleksandra Jug se je zato odpravila na ulice in anketirala naključne mimoidoče, mlade in tudi starejše. Mnenja so različna, od teh, ki nasprotujejo, do tistih, ki jim je vseeno. Veliko pa je takšnih, ki nasilne in protiustavne proteste ne podpirajo, ukrepi pa se jim zdijo pravilni, “da lahko družba ob epidemiji funkcionira”, pravi gospod v anketi.

Protesti so obup, zunaj je epidemija
Na uvodno vprašanje novinarke, ali podpirajo in kako komentirajo proteste proti pogojem PCT, je večina odgovorila, da s samimi protesti nimajo težav, saj je to izražanje mnenja ljudstva, v kolikor so nenasilna in ne kršijo zakonov. Kar za sredine proteste ne moremo reči. “Nisem bila še na protestih, ker trenutno ni to varno in pametno za početi. Menim pa, da je pomembno izraziti svoje mnenje”“jih podpiram, nisem pa se jih udeleževal”“slišal sem za njih, ampak to je samo neumnost”, “saj to je obup. Zunaj je epidemija, virus”, je bilo slišati v anketi. Večina je zgroženih, da se med epidemijo protestira, drugim je vseeno, spet drugi proteste podpirajo; slišati pa je bilo tudi besede, “eh, to je brezveze” pa tudi “podpiram vsake proteste, ne glede na to, kakšni so, le da niso neumni“.

Nasilja na protestih večina ne podpira
“Protestov ne podpiram, ker so se izrodili v kriminal, nasilje, uničevanje, podiranje državne ureditve. To me najbolj moti. Nenazadnje pa je cepljenje bolj koristno kot necepljenje“, je dejal gospod v anketi. Velika večina anketiranih pravi, da je nasilje in kršenje zakonov na protestih nesprejemljivo, “šli so predaleč”, “nasilje ne bi smelo biti tolerirano in v civilizirani družbi to ni normalno”, so bili odgovori. Nekdo je omenil, da bi raje šel protestirat zaradi penzije. “Delal sem 30 let in imam 500 evrov penzije. Tisti pa, ki ne delajo, dobijo skoraj toliko podpore. To bi jaz protestiral”, je dejal.

Nova oddaja “Glas ljudstva” (foto: Nova24tv.si / posnetek zaslona)

Je policija na protestih ravnala prav?
Nekateri državljani so bili kritični, da je policija reagirala pretirano, “vodni top in solzivec so bili pretirani“, spet drugi so mnenja, da je policija vodni top “uporabila z razlogom”. Neka mladenka pa je dejala, da se nasilja ne da reševati z nasiljem. Večina pa je bila ogorčena nad nedelovanjem policije: “še premalo so, to so mladi fantje, ki delajo v policiji, v njih mečejo granitne kocke, ja kam pa pridemo”, je dejala gospa, enakega mnenja je bil gospod srednjih let, “jaz bi bil bolj konkreten”, je dejal. Če je nekaj nedovoljeno, je nedovoljeno, je dodal.

Veliko anketirancev se s pogoji PCT strinja
“Se strinjam, ker je varno za družbo”, je dejala mlada ženska. “Se strinjam, jaz sem cepljen. Zanima me, a tisti, ki nasprotujejo, tudi tablet ne jemljejo. Te substance vzamejo, cepili pa se ne bi“, je dejal gospod. Ena izmed starejših gospa pa je novinarki zaupala zgodbo svojega moža, ki je po okužbi s covidom-19 pristal v bolnici, kjer je preživel en mesec. “Ko je prišel domov, ga nisem prepoznala! 14 kilogramov je izgubil v enem mesecu,” je dejala. “V covid verjamem, PCT pa postavlja vlada, da lahko družba funkcionira”, se je glasil še eden izmed odgovorov. Nekaterim je vseeno, “meni je vseeno za korono. Sem cepljen, da imam potrdilo, to je pa tudi vse.” Spet drugi se z ukrepi ne strinjajo, “to mi gre na živce, ne smeš nikamor; ne smeš ven, ne smeš noter” je dejal mladenič.

Po izsledkih ankete lahko zaključimo, da vsekakor so tisti, ki nasprotujejo, protestirajo, absolutno pa v državi ne prevladuje vsesplošno nezadovoljstvo, kot to želijo prikazati mediji.

Anita Gužvič, Nova24tv.si

VIRnova24tv.si
Prejšnji članekSporočilo za javnost Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo
Naslednji članek17-letni slovenski Youtuber Jaka odgovarja anticepilcem, ki so ga napadli!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj