Piše: Jože Likar

,,Mogočno se dvigajo naše gore

ozirajo se na cvetoče polje

pošiljajo toke mu bistrih voda

navzdol se podvizajo hčere gora.

pozdravljajo rod, ki se dviga na dan

in last imenujejo gora in ravan…”

Simon Jenko, je avtor gornje pesmi, ne bom navajal celotnega besedila, da pismo bralcev ne bi bilo predlogo! Pismo pa sem napisal zaradi referenduma, k ga zahtevajo levičarske stranke in njej podrejeni mediji, civilne iniciative, okolijske organizacije. Da jih stanje naših voda in narava nasploh zelo malo ali nič ne briga je dokaz že to, da so modro molčali, ko je naš “Zoki” začel graditi kanalizacijo kar skozi črpališče Kleče od koder je odvisna vodooskrba celotne Ljubljane. Tej neumnosti so se upirali samo lastniki zemljišč. Njim gre za to vse priznanje! Strokovnjakom, ki so se s tem projektom strinjali in dajali celo soglasja za izvedbo del kanalizaciji, ne smemo verjeti, da z referendumskim nasprotovanjem sprejetemu zakonu o vodah mislijo resno! Samo za nagajanje in sabotažo vladnih sklepov gre! Če res verjamejo, da z Jankovičevo kanalizacijo ni nič narobe, naj si kar oprtajo lempe in si gredo natočit prave boljševiške vode.

Lempe omenjam zato, ker je v krajih nad Ajdovščino vode vedno primanjkovalo, bili smo odvisni od kapnice. Poleti je bilo dežja malo in ker je bila večina streh še slamnata, je moral dež kar nekaj časa padati, da se je napila slama, potem je šele nekaj pricurljalo v vodnjake. Pozimi pa smo topili sneg. Kako huda je bila stiska z vodo je v enem svojih del opisal naš rojak pisatelj Narte Velikonja. Čeprav star in od kapi zadet je moral umreti pod kroglami “komunističnih osvoboditeljev” ker jim je bil prenevaren. Vodovod na Goro od izvira Hublja na Sinji vrh, je zgradila fašistična Italija. Bolje rečeno, gradili so ga naši ljudje, financirala in projektirala pa Italija. Namesto, da bi po osvoboditvi vzdrževali že zgrajeni del, je “ljudska oblast” uničila že zgrajeno. O samem rezervarju na Sinjem vrhu so še priče, kako strokovno je Partija razmišljala takrat in kako danes! Res je bila v ustavo zapisana pravica do čiste pitne vode v času leve vlade! Prav nič pa leve vlade niso naredile, da bi iz evropskih sredstev, ki so bila na razpolago lahko izkoristile tiste občine, ki jih vodijo ”nepravi” župani. Raje naj sredstva ostanejo v Bruslju. Tako domoljubno razmišljajo naši levičarji!

Referenduma o varstvu voda se bom zanesljivo udeležil in z “DA” predlagani zakon podprl! Na Gori imamo vodovod od leta 2003!

Jože Likar, Na Otlici

Ker sem začel s Simonom Jenkom, je prav, da z njim tudi končam:

,,naj volja tak svetla, kot tvoje gore,

naj moč ti bo tekla, kot tvojih je rek,

ki trgajo jez in potresajo breg!

al mimo, ponosno srce naj ti bo

Kot slovenske pomladi polje je cvetno!”

Prejšnji članekMeje znanosti
Naslednji članekNova Slovenska zaveza: Obletna spominska maša v Borovnici

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj