Piše: Magična gledalka

Da, v areni, tisti rimski ali puljski ali kateri drugi, kjer so se v dokaj nekultiviranih časih borili na življenje in smrt. Agresivno, sovražno, ne upoštevajoč soigralcev in pravil igre. Da so se le med seboj napadali in pokončali, da je le zmagal najmočnejši, četudi brez kredibilnih argumentov. Šetinčeva argument ima – »naši« (beri: levičarji) morajo imeti javno RTV v popolni oblasti.

Taka kot nekdaj v arenah je bila poslanka Gibanja Svoboda in nekdanja dolgoletna novinarka taiste ustanove Mojca Pašek Šetinc, ki je nedavno prestopila v politiko. Le da ni bila v rimski areni, ampak v vodeni pogovorni oddaji Arena v nedeljo zvečer na SLO 2. In to vsaj dva tisoč let kasneje, ko je večina civilizacij na Zemlji že dosegla visoko stopnjo kultiviranosti, tudi v vedenju na javni (!) televiziji. Ali pač?

Mojci Šetinčevi v nedeljski Areni še najhujši zlobni jezikavki Tarbula in Afra iz Grumovega Dogodka v mestu Gogi ne bi bili kos, pa četudi bi njeno vedenje mimogrede pripisali kakšni nezavedni travmi. Kot je to storil Grum z njima, da bi pred bralci opravičil njuno silno klevetanje, neupravičeno presojanje in podtikanja.

Travme gor ali dol, Šetinčeva se je vedla predvsem – žaljivo in ponižujoče! Seveda povsem zavedno, o tem, dragi gledalci, ni dvoma, saj ni »bjonda«, je predkana in sovražna. Tema zadnje Arene je bil nov zakon Golobove koalicije o RTV, češ da je treba RTV depolitizirati. Beri: vodijo naj jo le »naši«. Hm, sekala je vse povprek, a sogovornici Jerajevi kot ena od snovalcev zakona ni odgovorila, kdo in na osnovi česa je izbral eminentne civilnike, ki bodo namesto (spolitiziranih) delegirancev državnega zbora odločali o prav vsem na RTVS?! In s podtikanji neresnic je žalila nekdanjega sodelavca Toma Zalaznika, sicer objektivnega sogovornika oddaje. Svojih krempljev pa ni zasadila v sogovornika z ministrstva za kulturo, najožjega sodelavca Aste Vrečko.

In kakopak, Šetinčeva je s srdom rušila oddajo, saj jo je vodil Igor Pirkovič. Zanjo (ker ni »naš«) sovražni element na RTV, kakor tudi Možina, Urbanija, Gregorčič, Grah itd. In se ob tem še sprenevedala, češ, ali ni Arena pogovorna oddaja?! Je, a je vodena. Je po 25 letih novinarskega dela na RTV, kakor se je sama pohvalila, pozabila novinarska pravila njenih oddaj? Smo jo zato RTV-plačniki četrt stoletja »hranili«, da se ni naučila ničesar? In prestopila v (pač Golobovo) politiko, s čimer jasno kaže, zakaj se v Areni bori, kot bi bila v areni, ne v TV-studiu 21. stoletja.

Prejšnji članek(PISMO BRALCA) Pojmovanje civilizacije
Naslednji članek(PISMO BRALCA) Odnos aktualne slovenske vlade do upokojencev je že prerastel v nacionalno sramoto