Piše: Globokar Sony

Odnos aktualne slovenske vlade do upokojencev je že prerastel v nacionalno sramoto. Takoj, ko so novi ministri zasedli svoje položaje po ministrstvih, so sami sebi zvišali plače. Več kot očitno je, da so njihove plače tolikšne, da z njimi ne morejo preživeti v dobi naraščajoče inflacije. Podobno tudi predsednik države v odhodu, in hvala Bogu, v kratkem si bo lahko našel službo, ki mu bo omogočila eksistenco. V naslednjih korakih je vlada prisluhnila zahtevam sindikatov in po vrsti zviševala plače uslužbencem v javnem sektorju. Tudi regres in to v občutnih zneskih. Nam, upokojencem, pa je milostno zvišala letni dodatek za 5 € (dve kavi v stari Ljubljani).

Neodzivnost slovenske vlade za blažitev posledic inflacije za skoraj tretjino slovenskega prebivalstva, ki jo predstavljamo upokojenci, je naravnost sramotna. Arogantni odnos ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti g. Luke Mesca do slovenskih upokojencev pa je naravnost katastrofalen.

Predsednik vlade, kateri naj bi bil zagovornik davoške strategije, nima interesa, da bi olajšal življenje upokojencev. Za njega smo upokojenci očitno breme, ki bi se ga bilo najbolje v čim krajšem času otresti, tudi tako, da ga ob naraščajoči draginji izstradajo do smrti.

Kje so sedaj Socialni demokrati, ki so v svoj program do l. 2030 z zvenečim naslovom “Nov začetek” omenjali tudi izboljšanje socialnega položaja upokojencev? Volitve so za njimi, položaji so razdeljeni in zdaj: “Koga še brigajo upokojenci?”

Če nisi naš, si pač pač J.J.-jev. To je retorika t.i. leve opcije. Gospod Šarec je v času debelih krav povsem pozabil na upokojence in zavozil vlado, mag. Bratuškova je bila razočarana nad volilnim rezultatom državnozborskih volitev in hkrati pozabila, da je za upokojence razen obljub storila bore malo. Brezplačne upokojenske vozovnice so sicer odlična zadeva, vendar s 700 € pokojnine nimaš pač kam potovati, se držiš doma. Gospod Bandelli mi napiše, da je SAB nameraval zvišati odmerni procent vsem upokojencem, upokojenim po ZPIZ-2 od l. 2013 dalje, kar bi bilo edino pravično. Le da tega v času volitev nihče ni vedel. Pa verjemi, kdor more. Gospe Bratuškovi sem takrat naslovil več pisem, a odgovora nisem dočakal. Ni utegnila, ker se je gibala v sferah visoke politike, menda tudi tajnica ne.

Predsedniku vlade dr. Robertu Golobu in ministru za delo g. Luki Mescu javno zastavljam vprašanje, kdaj in če sploh načrtujejo izredno uskladitev pokojnin za upokojence? To še posebej zato, ker se je v blagajno ZPIZ v prvem poletju nateklo za okoli 9% več denarja kot v enakem obdobju lani.

Odgovorno predlagam predsedniku vlade, da v čim krajšem času opravi tudi rekonstukcijo vlade in iz nje odslovi ministra g. Luko Mesca, ki se je izkazal za izjemno neučinkovitega in neoperativnega, kar se jasno odraža z mečkanjem v zvezi z izredno uskladitvijo pokojnin zaradi naraščajoče inflacije.

Ali bomo ceno zopet plačali upokojenci? Ko se celotnemu javnemu sektorju občutno zvišujejo plače, regres, nadomestilo za prehrano, prevoz na delo … V času, ko sindikat zdravnikov izkorišča svojo priložnost, da z izsiljevanjem doseže izločitev  zdravnikov iz enotnega plačnega sistema za javni sektor. In s tem odpre pandorino skrinjo.

Minister g. Luka Mesec skoraj pol leta ne najde časa, da bi na seji vlade podal predlog za izredno uskladitev pokojnin. Njegov strankarski kolega g. Miha Kordiš pa kot predsedniški kandidat izvaja promocijo stranke Levica. Upokojencem se torej obeta uravnilovka, ne glede na višino vplačanih prispevkov. Jih enači z univezalnim temeljnim dohodkom, s socialnimi transferji. Stari Rimljani bi zapisali “Panem et pacem.” (Kruha in iger)

Društva upokojence modro molčijo, protestni shod pred Državnim zborom je misija nemogoče.

Globokar Sony, Zagorje ob Savi

Prejšnji članek(MAGIČNA GLEDALKA) Ko Mojca Šetinčeva misli, da je v areni
Naslednji članek(PISMO BRALKE) Zelo, zelo dolgočasna zgodovina, samo lagati nas uči